Magyarország negyven elismert újítása közé választották az idei innovációs nagydíjon az Okos Élelmiszer koncepcióját. Szakács Tamás ötletgazda az úgynevezett okoskenyerekről azt mondta, nem kivenni kell a hozzávalókat az élelmiszerből, hanem beletenni olyan speciális összetevőket, amelyek az egészséget szolgálják – írta a Magyar Nemzet.
Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója már 2005-ben védjegyeztette a Smart Foodot (Okos Élelmiszer). Az ötlet sikeresnek bizonyult: a legutóbbi Magyar Innovációs Nagydíjon az elgondolást Magyarország negyven elismert innovációja közé választották.
– Elgondolásunk lényege az, hogy nem kivenni kell a hozzávalókat az élelmiszerből, hanem beletenni olyan speciális, hatásos és biztonságos összetevőket, amelyek egyértelműen az egészséget szolgálják – szögezte le a vezérigazgató.
Szakács Tamás több konferencián mutathatta már be a pékáruk kikísérletezésének folyamatát
– Szükség van a pótlásra. Hazánkban nagyjából hatmillió ember szenved relatív vitamin- és ásványianyag-hiányban. Ők jellemzően kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, nem táplálkoznak megfelelően, keveset mozognak, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, gyógyszereket szednek. Mindezek miatt vagy nem elegendő a bevitt vitamin- és ásványianyag-mennyiség, vagy az rosszul hasznosul. A termékeinkben lévő speciális anyagok hiányokat pótolnak, és ezzel hozzájárulnak az immunrendszer normális működéséhez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, a haj, a bőr és a csontozat normál állapotának fenntartásához – sorolta Szakács Tamás.
Az, hogy mindezeket az érzékeny anyagokat hogyan teszik bele a kenyérbe, a vezérigazgató mint üzleti titkot, nem akarta elárulni.
További részletek itt.
(forrás: Magyar Nemzet)