A kenyér után a pékáru esetében is szigorodhatnak az élelmiszerkönyvi előírások – írta a Magyar Nemzet. A pékszövetség szakmai titkára a lapunknak azt mondta, a malmi búza árának alakulása határozza meg, hogy a pékáruk esetében lesz-e szükség áremelésre.


Jelentős előrelépést hozott a pékáruk hazai piacán a különféle kenyerekre vonatkozó előírások szigorítása. A Magyar élelmiszerkönyv 2017 nyarán életbe lépő változtatása tisztázta, hogy egyes, névvel ellátott kenyerek pontosan mit és milyen arányban tartalmazhatnak, illetve milyen receptúra alapján készülhetnek.

Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára a Magyar Nemzetnek kifejtette, a követelmények módosításával minőségi változás indult el a hazai pékségekben, a vásárlói igények mentén pedig előtérbe kerültek a biológiailag kedvezőbb összetételű, egészségesebb termékek. Az összetétel változásával a termékek karaktere is más lett, a kenyér ízét és állagát valóban a névadó gabona határozza meg. A sütőipari termékekre szóló előírás tizenötféle kenyér összetételére terjed ki, a kenyér után jövőre újabb pékárukra terjesztik ki a szigorítást. Werli József szerint hasonló elv alapján alakítják ki a különböző péksüteményekre vonatkozó előírásokat is. Így például pontosan meghatározzák majd, hogy milyen arányban kell rozslisztet tartalmaznia egy rozsos péksüteménynek.

A szakember szerint a sütőipar minőségi elmozdulásának irányába hat az is, hogy egyre többen állnak át a hagyományos kovászos technológiára. A gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a termékfejlesztésre, az innováció ugyanakkor nem csak a kínálatra vonatkozik. A pékségek igyekeznek modernizálni a technológiai hátteret is.

Werli József arról is beszélt, hogy nem mindegy, hogy a felvásárlási ár hogyan alakul, a malomipar számára is ez határozza meg, hogy mennyiért tudják a lisztet feldolgozni és értékesíteni. A kenyerek és a pékáruk árát jelentős mértékben befolyásolja az alapanyagul szolgáló liszt értéke. Hozzátette, mivel a malmi búza ára egyelőre képlékeny, így azt sem lehet megmondani, hogy szükség lesz-e áremelésre a sütőiparban.


(forrás: Magyar Nemzet)