`

Nem csak Bács-Kiskun megye, hanem az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari cége az Univer. Hogy ez a nagyság mit is takar valójában, arról személyesen is meggyőződtünk. A kecskeméti keverő- és töltőüzemet a precizitás jellemzi a legjobban.


Mikor a NAKlap és a nak.hu megyebemutató sorozata keretében a kamara Bács-Kiskun megyei szervezetéhez látogattunk el, azt is kértük Gáspár Ferenctől, hogy segítsen eljutni a megye agráriumában valamiért különlegesnek számító vállalkozáshoz, hogy annak tevékenységét is láttassuk. A NAK megyei elnöke egy valóban egyedi társasághoz kalauzolt el minket: a megye és az ország egyik legnagyobb élelmiszer-feldolgozójához, a kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt-hez. Mielőtt még Avramucz Attila, a cég vállalati kapcsolatokért felelős igazgatójával találkoztunk volna, Gáspár Ferenc kiegészítette korábbi beszélgetésünket.
– Ugye említettem, hogy nehéz a nagy cégeket támogatni kamarai oldalról. Nos, ez egy ilyen opció: médiamegjelenéshez segítjük, ezáltal még jobban tudja növelni ismertségét – tette hozzá.

Mondjuk, az lenne a meglepő, ha volna ember az országban, aki még nem találkozott az Univer nevével vagy legalább valamely termékével. Hogy utóbbiak közül a vásárlók körében legnépszerűbbeket említsük: Erős Pista, Édes Anna, Piros Arany, Gulyáskrém. Persze ennél jóval több terméket állít elő a társaság. Mint Avramucz Attila elmondta, a kecskeméti, hosszúhetényi és szolnoki telephelyen történik ezen paprikakrémek mellett a csomagolt szeletelt paprika, a fokhagyma- és vöröshagymakrém, a reszelt torma és egyéb krémek, a majonéz, az e-szám mentes ketchup és mustár, a McDonald’s-es termékek, a sűrített paradicsom, a bébiétel, a salátaöntetek és szószok, a gyümölcslekvárok, a gyümölcslevek és zöldségkrémek előállítása.
– Az Univer Product 2018-es nettó árbevétele elérte a 24,4 milliárd forintot, alkalmazottainak száma megközelítette a 670 főt. Ez a létszám azonban kiegészül több száz Kecskeméten és a környező régióban dolgozó magyar termelővel. Ők egy több mint 40 éve működő, kölcsönös előnyökre építő termeltetési rendszer keretében biztosítják az Univer ételízesítőinek minőségi, magyar alapanyagait. A három telephely tavaly összesen 45,8 ezer tonna terméket gyártott – érzékeltette a termelés nagyságát és rendszerét az igazgató.

Mint Avramucz Attila megjegyezte, augusztus 14-ére – látogatásunk napjára – volt betervezve a paradicsom-feldolgozó beindítása, de a hirtelen jött eső miatt beszállítás és így a start is meghiúsult. Így ehelyett a kecskeméti Mindszenti körúti üzemet jártuk be. A keverőteremnél kezdtünk.
– A mustár kivételével minden krémünket itt keverjük ki. Az itt készülő mintegy száz krémfajta előállítására négy termékgyártó-vonalat működtetünk (ezek közül kettő vadonatúj), melyek 15-25 percenként új keverésbe kezdenek – indított Avramucz Attila.

A két régi: egy 1800 kg-os keverő (leginkább a flakonos ketchuptermékek „tölteléke”), a mely naponta kb. 54 keveréssel mintegy 90 tonna terméket állít elő; illetve az 500 kg-os kis keverő, amely kb. 54-72 keveréssel, naponta mintegy 27-36 tonna terméket állít elő. Az új berendezések: a 2000 kg-os keverő (a flakonos majonéztermékek „tölteléke”), amely naponta kb. 55 keveréssel mintegy 110 tonna terméket állít elő; a 1100 kg-os keverő (vödrös, gasztro termékek), mely kb. 65 keveréssel, naponta mintegy 72 tonna terméket állít elő.
– Egy kis érdekesség: Romániába, az ottani piac sajátosságai miatt, kifejezetten erre a piacra szánt szószokat is gyártunk. Ilyen a sültkrumpi szósz, a remoulade, a fokhagymás majonéz, a böjti majonéz, a mics mustár – tette hozzá az igazgató.

Megtöltött, még címke nélküli flakonok

 

A töltőcsarnokban egymással párhuzamosan futó 12 töltő-csomagoló berendezés működik, a megrendeléstől függően – a keverés és a hőkezelés után – flakonba, talpas tasakba, tubusba, kis párnákba, vödörbe, pohárba, zsákba, tálkába, kartusba adagolnak. Az összes csomagolóvonal soha nem megy egyszerre, általában műszakonként 4-5 berendezés üzemel.
– Az új vödörtöltő vonalra vödrök egymásba csúszatva, rakatolva érkeznek a gyártótól. A töltőgép ellátása ezekkel a rakatokkal történik. Egy töltés előtti gépi művelet a rakatokból a vödröket leválasztja és egyenként beadagolja a zárt fertőtlenítő térbe. A töltő-záró egység szintén zárt, ide már az egyenként fertőtlenített vödrök kerülnek. E monoblokk levegője nagy tisztaságú, több fokozatban szűrt. A légáramlás felülről lefelé irányul, enyhe túlnyomással megakadályozva a monoblokkon kívüli kezeletlen levegő bejutását – magyarázta Avramucz Attila. – Az automata fedéladagoló a fedélrakatból egyenként veszi le és helyezi rá a fedelet a vödrökre. A zárást (fedél rányomást) két fokozatban végzi, így maximális a zárási biztonság. Az összetételük miatt érzékeny termékek esetén lehetőség van a fedél felrakása előtt a vödör száját síkfóliával lezárni. A lezárt vödrök a monoblokkból kilépve egy címkéző-kódoló egységen keresztül haladnak. Minden egyes vödör öntapadó címkével és a nyomon követést biztosító kóddal ellátva kerül a rakodólapra. A rakodólapos egységek szállításra alkalmas rögzítése a flakonvonal végén lévő automata palettafóliázó berendezésben történik.

Az új flakontöltő vonal – amelynek nagyteljesítményű töltési kapacitása 4500 kg/óra – az új keverő-berendezésben előállított krém töltését végzi. Az üres flakonok végig fedett pályán jutnak el a zárt flakontöltő-záró gépbe. A töltőgép légtere speciálisan kezelt: többfokozatú szűréssel tisztított levegő kerül a töltőtérbe, ezzel is javítva a töltési higiéniát. A légáramlás, az előző egységhez hasonlóan, felülről lefelé irányul.
– A betöltött és a felrakás előtt szintén fertőtlenített kupakkal lezárt flakonok garanciazárása a monoblokkon kívüli, elektromágneses elvű indukciós alagúton történik: a kupakban lévő műanyag-fém kombinációjú fólia heged rá a flakon szájára. Minden egyes flakon töltési adata (töltő tömeg, töltő állomás száma, töltés ideje) rendelkezésre áll, mely egyrészt alkalmas a töltőegység automatikus töltés-szabályozására, másrészt adatgyűjtéssel utólagos elemzésre. A készre zárt flakonok megfelelő irányba fordítva kerülnek a címkéző egységbe. Itt lehetőség van több helyre címkét felragasztani: a flakon bármely oldalára és a kupakra egyaránt, azok meglétének azonnali automatikus ellenőrzésével. A bolti kínáló tálcára rakás és a zsugorfóliás rakategység rögzítése szintén automatikusan vezérelt program szerint történik. A kereskedelmi igényeknek megfelelően lehetőség van az rakategységek egyedi címkézésére is. A tálcák rakatképező robotba kerülnek: megfelelő pozicionálással épülnek fel a palettára kerülő sorok. Minden terméknek saját rakatképző programja van, csupán ezt kell kiválasztania a gépkezelőnek. Innentől kezdve már tervezetten, kézi beavatkozás nélkül készülnek a paletták, melyeket automata paletta fóliázó berendezés lát el műanyagvédő fóliával – mondta az igazgató.

A mindkét vonal üzemeltetésénél rendelkezésre áll a távfelügyelet és -szervizelés lehetősége. A csomagolótérben jellemzően összesen 18-22 ember dolgozik egyszerre. A legnagyobb kapacitású két flakontöltő vonalon mindössze 3+2 fő dolgozik.

A késztermékek pedig az igencsak óriási csarnokba, 9 emelet magasba kerülnek (a csarnokban összesen 10500 raklaphely van). Az Univer külső raktárakban is tárol készterméket, a teljes állomány szezontól függően 14000-18000 raklap között mozog. A raktárból naponta 350-400 raklap árut távozik, de karácsonykor ez 800 raklap/napra is nőhet.

Azt még Avramucz Attila hozzátette, hogy az Univer 2009 óta, több szakaszban, kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez a termékkínálat folyamatos megújítása érdekében. A mostani, 2016 és 2020 közötti terminusban a fűszerpaprika és az ipari paradicsom kutatási programja zajlik, a cél pedig az új édes és erős fűszerpaprika-fajták megtalálása, valamint az ipari paradicsom és paprika termesztéstechnológiájának kísérletezése.

 


Univer-számok

A mezőgazdasági integrációba bevont területek nagysága: 3500 hektár
A szerződött helyi gazdálkodók száma: 620 termelő
A beszerzett nyersanyag-cikkelemek száma: 330
A Magyarországon beszerzett legfontosabb zöldség-nyersanyagok mennyisége (tonna/év): paradicsom – 90000, édes fűszerpaprika – 1950, erős fűszerpaprika – 1600, pritamin paprika – 1450, fokhagyma – 500, torma – 350, vöröshagyma – 150
Az Univer Product Zrt. 2002-es indulása óta minden üzleti évét pozitív eredménnyel zárta.




(nak.hu/Raffai Ferenc) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám