`

Élelmiszer-adományokkal megrakott kamionok haladtak át Budapesten az élelmezési világnap alkalmából, hogy az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és az egészséges étrend fontosságára hívják fel a figyelmet.


Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös akciója a figyelemfelhíváson túl rászoruló családokon segít. Az adománykonvojhoz idén az Élelmiszerbank 20 magyar és nemzetközi partnere csatlakozott.

A konvoj által szállított több mint 50 tonna élelmiszer – a változatosság jegyében – az élelmiszeripari termékek széles palettáját vonultatja fel. Megtalálható az adományok között: tészta, konzerv, keksz, üdítő ital, csokoládé és más tartós élelmiszerek. Az adománykonvojban részt vevő cégek: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., Auchan Retail Magyarország, Budapesti Nagybani Piac Zrt., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Danone Magyarország Kft., Detki Keksz Kft., Gyermelyi Zrt., HEINEKEN Hungária Zrt., Kedvenc Kereskedőház Zrt., KFC, Kometa '99 Zrt., METRO Kereskedelmi Kft., Nestlé Hungária Kft., Nutricia Magyarország, Pek-Snack Kft., Penny Market Magyarország Kft., Rauch Hungária Kft., Soós Tészta Kft., Tesco-Global Áruházak Zrt., Univer Product Zrt.

– Az élelmezési világnap mindenkihez szól, hogy együttesen tegyünk az egészséges és fenntartható táplálkozás elterjesztéséért – mondta az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Vladimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője. – Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentésével fontos fenntartható fejlődési célok megvalósításához járulhatunk hozzá, mint például az éhezés felszámolása és környezetünk megóvása.

Ahogy Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke kiemelte, az adománykonvoj immár 14 éve az összefogás jelképe. Évközben a termelés, értékesítés során keletkezett élelmiszer-felesleget a részt vevő vállalatok az Élelmiszerbank révén juttatják el a nélkülözőkhöz.
– Az Élelmiszerbank nagyon fontosnak tartja az élelmezési világnap kapcsán hangsúlyozni, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése csak a vállalati és civil szféra, illetve a szakmai szervek összefogásával valósulhat meg – mondta.

Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy napjainkban az élelmiszer-pazarlás egyre nagyobb méreteket ölt, és ez a világnap kiváló lehetőség arra, hogy az emberek figyelmét a megelőzés fontosságára irányítsuk. Fontos, hogy minden érintett ember gondolja át, min tudna változtatni saját környezetében, hogy kevesebb élelmiszer-hulladék keletkezzen, és környezetkímélőbb, fenntarthatóbb módon táplálkozzunk.
– A helyi termelésnek és értékesítésnek, a kistermelőktől való vásárlásnak komoly szerepe van abban is, hogy a gazdálkodók számára elősegítsük a biztos megélhetést és javítsuk a mezőgazdaság és a vidéki területek megtartó erejét – jegyezte meg.

Mint mondta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „Maradék nélkül” programja kiemelt jelentőségű az élelmiszer-pazarlás visszaszorításáért folytatott harcban. A munkában együttműködnek az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői, a kutató intézetek, valamint az egyetemek. A projekt informálja a vásárlókat a különböző cselekvési lehetőségekről, legyen szó az élelmiszer tudatos és biztonságos vásárlásáról, vagy annak megfelelő tárolásáról és kezeléséről.

 


Az élelmezési világnapról

Magyar kezdeményezésre, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), minden év október 16-án az élelmezési világnapon emlékezik meg a szervezet 1945-ös alapítására. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre és a táplálkozási problémák egyéb formáitól szenvedőkre, hogy az élelem és az egészséges táplálkozás még nem elérhető mindenki számára.



(nak.hu/FAO/AM) (Fotó:©Élelmiszerbank/Vasvári Tamás)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám