Gabona- és édességipar

Újabb pályázati forrás segítheti az élelmiszeripari vállalkozásokat – mondta az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az idei PREGA konferencián. A digitalizáció térhódítását a szektorban a cégek és az egyetemek együtt tudják elérni.


2018. február 20-21-én már negyedik alkalommal került sor az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum szervezésében a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciára. Az egyes előadásokról több részletben számolunk be.

Az élelmiszeripari szekció kerekasztal-beszélgetésén Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy aktuális hírről számolt be. Mint mondta, a tárca folyamatosan figyeli a vidékfejlesztési pályázatok alakulását, így érkeznek olyan visszajelzések, hogy a nyertesek a vállalásaikat – az időközben megváltozott piaci környezet miatt – mégsem valósítanák meg. Ez pedig azt jelenti, hogy a fel nem használt támogatási összegekre akár új pályázatot is ki lehet írni – és az államtitkár szerint jó esély van arra, hogy 30-50 milliárd forintos keretösszegű felhívással segítsék az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat. Hozzátette, kitűzött célterület ilyenformán még nincs, de azt elképzelhetőnek tartotta, hogy a kapacitásbővítés és/vagy munkahelyteremtés reális irány lehet. Az év második felében várhatóak erről részletesebb információk.

Kedvezőnek nevezte ezt a hírt Éder Tamás, a Bonafarm csoport PR és vállalati kapcsolatok igazgatója – egyben a NAK alelnöke –, ugyanakkor hozzátette, az élelmiszeriparban a digitalizáció elterjedését a kutatás-fejlesztési források szolgálják igazán. Ezt megerősítette Véha Antal, a Szegedi Tudományegyetem tanára, hozzátéve azt, hogy a K+F mellett még az innováció is fontos, legalábbis az egyetem a három területet együtt kezelve igyekszik az élelmszergyártói problémákra választ találni.

Abban egyetértettek a beszélgetés résztvevői, hogy az magyar élelmiszeripar technológiai hátrányban van az európai versenytársakhoz képest, és az előrelépést – akár a digitalizált, a precíziós elven működő gépek, berendezések alkalmazását, a hozzá kapcsolódó szakemberképzéssel együtt is – a felsőoktatási intézményekkel összefogva lehet elérni. Ez nem csak szólam, hiszen mint Véha Antal megjegyezte, az egyetem hazai és külföldi cégekkel is közösen dolgozik már ezen. Ugyanakkor a lemaradás bizonyos réspiacokon nem annyira számottevő, hiszen mint Süth Miklós, a Fornetti Kft. stratégiai igazgatója elmondta, amikor a vállalkozást felvásárolta a világ harmadik legnagyobb fagyasztottpékáru-forgalmazója, a svájci Aryzta cég, akkor elismerően szóltak a magyarországi gyártói körülményekről.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok