Gabona- és édességipar

Az egységes piacon ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult termékek egyharmada lehet gyengébb minőségű vagy eltérő összetételű az EU bizonyos tagállamaiban – erről árulkodnak az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei.


A kettős minőségű élelmiszereket vizsgáló szakértők mostanáig 64 azonos márkájú és címkéjű terméket elemeztek, és 20-ról állapították meg, hogy különböznek egymástól – számolt be Vera Jourová fogyasztóvédelemért is felelős biztos az EU mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli ülésén. Mint mondta, az eredmény igazolja, hogy a kettős minőségű termékek problémája nem városi legenda. A kutatók jelenleg 19 tagállamból származó 140 termék összehasonlító vizsgálatán dolgoznak.

A kettős minőségű termékeket azután kezdték vizsgálni az EU döntéshozói, hogy 2017-ben kelet- és közép-európai országok felvetették: egy sor élelmiszer és fogyasztási cikk rosszabb minőségben kerül forgalomba az Unió keleti felén, mint a nyugatiban. A miniszteri ülésen a vita napirendre tűzését Magyarországgal együtt öt kelet-, illetve közép-európai tagállam javasolta. A kezdeményezők kifogásolták, hogy a tesztelés a vártnál lassabban halad, ugyanis az EB tavaly novemberre ígért eredményt. Nehezményezték azt is, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv beígért szigorítása – amely felhatalmazná a nemzeti hatóságokat, hogy lépjenek fel a fogyasztási cikkek kétféle minőségben való forgalmazása ellen – megbukhat a társjogalkotó Európai Parlament ellenállásán. A kormányokat képviselő román uniós elnökség bejelentette, hogy a jogszabály módosításáról februárban szeretné megkezdeni az egyeztetéseket az EP-vel.

Az ülésen Nagy István agrárminiszter kifejtette, hogy Magyarország továbbra is egységes uniós szintű szabályozást tart szükségesnek a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat megszüntetése érdekében.


(forrás: Népszava)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei