Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa 2016-ben saját kezdeményezésű programsorozatot indított High Level Mission néven. A következő magas szintű üzleti delegáció Japánba készül 2019. május 8-11. között.


A programok célja, hogy az európai uniós törekvéseknek megfelelően segítse a tagállamok mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari vállalkozásait az Európán kívüli piacok megismerésében, az új piaci lehetőségek felmérésében, az üzleti kapcsolatok, partnerek felkutatásában.

A programok sikere érdekében a Bizottság kiválasztja a célországokat, lehetővé teszi a résztvevők számára jelentős nemzetközi kiállítások, vásárok megtekintését, segíti B2B találkozók megszervezését.
Phil Hogan biztos személyes és aktív részvételével garantálja a programok nemzetközi súlyát és értékét. Az elmúlt években négy High Level Mission program keretében 10-12 országba jutottak el európai vállalatok képviselői. A következő magas szintű üzleti delegáció kiutazásának időpontja 2019. május 8-11., a célország pedig Japán.

Az üzleti út programja itt érhető el. Jelentkezni itt lehet 2019. február 20-ig. A jelentkezők közül a Bizottság választja ki a résztvevőket, mintegy 40 vállalkozást. A kiválasztás alapja, hogy minél több tagállam részéről jussanak ki vállalkozások a programokra. A Bizottság mindent megszervez, de a részvétel, a szállás és a kiutazás költségei a résztvevő vállalatokat terhelik. Az elmúlt években Magyarországról is szép számmal jutottak ki hazai vállalkozások szakemberei a célországok valamelyikébe. A legtöbben hasznosnak tartják a program nyújtotta lehetőségeket, „jó ajánlólevél” a jövőre nézve. Nem elsősorban közvetlen üzletek megkötésére, hanem kapcsolatok kialakítására, potenciális partnerek megismerésére.

A mostani kiutazási lehetőségnek különös jelentőséget és aktualitást biztosít, hogy 2019. február 1-én lépett életbe az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodás, ami az agrár-élelmiszeripari szereplők számára előnyös lehetőségeket tartalmazhat.


(nak.hu/Vadász Sándor)