A húsvét előtti két-három hétben 30-40 százalékkal több tojást vásárolnak, mint az átlagos időszakban. Viszont egy tojástermelő cég vezetője szerint újra tömegével érkeznek a dömpingárú termékek a boltokba.
A Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára, Molnár Györgyi ismertette, hogy a húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 200-220 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka. A teljes tojás-fogyasztás értéke évente meghaladja a 2,4 milliárdot. Kiemelte, hogy az ágazat tojástermelésből származó árbevétele tavaly 20 százalékkal, 28,6 milliárd forintra nőtt 2016-hoz képest, amely a részben az ár növekedésének tudható be.
A tojásárakról elmondta, hogy a tojás darabonkénti előállítása költsége átlagosan 19 forint, csomagolással 23 forint, az áfa nélküli eladási ára a 10. héten 28,3 forint volt. Az M-es méretű tízes csomagolásban kapható tojás darabonkénti fogyasztói ára átlagosan 53,63 forintba került a boltokban az idén az első héten, amely kis kilengéseket számítva, fokozatosan mérséklődött a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy óta. A 11. héten 46,7 forint volt. Molnár Györgyi szerinte a tojás ára húsvétkor már ezen a szinten marad. Megjegyezte, hogy a budapesti és a nagyvárosi árak jellemzően magasabbak a vidékiekhez képest, illetve az áruházlánci árak magasabbak a piaci áraknál.
Ugyanakkor a Magyar Időknek nyilatkozó Csák Gyula, a Csabatáj Zrt. vezérigazgatója szerint bár a tavalyi rovarölőszeres botrány miatt egy időre eltűnt a magyar piacról az importtojás, a külföldi termelés felfutásával újra tömegével érkeznek a dömpingárú termékek a boltokba, ez nyomja lefelé az árakat húsvét előtt. A lapnak azt mondta: a magyar termelők abban érdekeltek, hogy hosszú távon kiszámítható, biztonságos termelési feltételeket biztosító árak legyenek a piacon.
– Az áruházláncok húsvét előtti akcióival sem az a baj, hogy két hétre visszaesnek az árak, a valódi problémát az jelenti, hogy ez az év egészében hatással lehet az árak alakulására – tette hozzá.
A húsvétnak kiemelt szerepe van a termelésben, az ünnep után ugyanis jellemzően esik a kereslet, így az árak is, ezért nagyon fontos a termelőknek, hogy ezt az időszakot jól zárják. A szakember szerint akkor lehet kiegyensúlyozottabb a tojásár az országban, ha a hazai termelés szinkronban lesz a belső fogyasztással. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján fejenként 223 tojást fogy el idehaza évente.
(MTI/Magyar Idők)