A középérésű szőlőfajták szüretelése zajlik, a korai érésűekből készült első borok már a hordókban, palackokban vannak. Az elmúlt 7 éves átlagnál 500-600 ezer hektoliterrel nagyobb lesz az előállított bor mennyisége.
Az idén a magyar szőlőtermesztők 4,5-4,8 millió mázsa szőlőt szüretelhetnek le, az ebből előállított bor mennyisége pedig 2,8 és 3,2 millió hektoliter között mozog a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) termésbecslése szerint – mondta Brazsil Dávid, a HNT főtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, az idén előállított bor mennyisége elmarad ugyan a tavalyi értéktől, de az elmúlt 7 éves átlagnál 500-600 ezer hektoliterrel nagyobb lesz. A gazdák által végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően pedig az előállított termékek minősége is javul.
A szüretelés a korai érésű szőlőfajtákkal (Csabagyöngye, Irsai Olivér) kezdődött, az ezekből előállított primőr borokat már a nagyközönség is megkóstolhatja, például a csütörtökön kezdődő Budavári Borfesztiválon. Most zajlik a középérésű szőlőfajták (Cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Chardonnay) szüretelése, szeptember végén, október elején pedig a későn érő szőlőfajták következnek, így például az Olaszrizling és a Furmint. Brazsil Dávid szólt arról is, hogy az időjárás a korai érésű szőlő fajtáknak kedvezett, a még szüretelés előtt álló fajták számára pedig az a legfontosabb, hogy a következő hetekben se túl sok, se túl kevés csapadék ne essen és megfelelő legyen a napsütéses órák száma is.
(MTI)