2018. november 16-án zajlott a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és párlatkészítés” elnevezésű szakmai napja. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg, melyen 10 fő vett részt.
A rendezvény célja elsősorban az volt, hogy azok számára a kisebb bérfőzetők, falusi vendégasztalt üzemeltető kistermelők számára adjon gyakorlatban hasznosítható elméleti és technikai tudást, akik már készítenek vagy készíttetnek párlatot, de javítani szeretnének a technológiájukon, termékük minőségén, valamint idővel megfelelő árualappal kívánnak rendelkezni, így bővítve jelenlegi kínálatukat.
A résztvevők ez alkalommal is hallhattak a jó alapanyag ismérveiről. Részletesen szó esett a gyümölcsök feldolgozásáról, az erjesztéshez szükséges tartályok minőségi paramétereiről, a lepárlás folyamatáról. Az első elméleti blokkot követően az üzem területén a résztvevők többek között megtekintették a mosó- és aprító berendezéseket, és az egylépcsős lepárló berendezést is működés közben, mely a kétlépcsős eljáráshoz képest energetikai szempontból jelentősen hatékonyabb, valamint az aromaanyagokkal, és illó komponensekkel is szelídebben bánik, így kifejezetten alkalmas a „törékenyebb” gyümölcsökből készült cefre lepárlására is.
A második elméleti blokkban előadónk a teljes lepárlási folyamatot bemutatta a jelenlévőknek egy egyedi építésű, főként üvegből készült szemléltető berendezésen, ahol a közönség szabad szemmel követhette az összes képződő párlatcsepp útját. Ennek köszönhetően már nem maradt többé kérdés, hogy mi történik például az üstben és toronyban, ami egy üzemi berendezésnél viszont nem mindig látszik. A folyamat eredményeként az elválasztás kényes műveletét is gyakorlatban tekintették meg, miközben tagjaink a több kis üvegcsébe képződött párlatmintákat folyamatosan illatolta, és munka közben közösen döntötték el, hol van vége a különböző frakcióknak, és mely minták kerülhetnek a középpárlatba.
A szakmai napon folyamatosan lehetőség volt kérdések feltevésére, így ki-ki saját érdeklődésének megfelelően kaphatott válaszokat az általa fontosnak vélt témáknál, az előadásokkal párhuzamosan pedig a gazdálkodók által behozott párlatok bírálata zajlott. Utóbbi eredményeként minden érdeklődő egyedi véleményt kapott az általa hozott mintára vonatkozóan, és szemmel láthatóan érdeklődéssel fogadta a technológiájában szükséges javítási javaslatokat.
A programot az értékelési lapok szerint sikerrel zártuk, a részvételi oklevelek átadását követően több ízben hallhattuk, hogy szükségesnek és fontosnak tartják a megjelentek a mostani, és az ehhez hasonló programjainkat, így a jövőben is folytatni kívánjuk a „Tanuljunk együtt!” program folytatását.
(NAK/Pető Krisztina)