Szesz-, bor-, söripar

2019. június 14-én a Budapesti Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékén rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozatának likőrkészítő tanfolyamát.


Az ország különböző pontjairól érkező résztvevők között voltak egyéni vállalkozók, közepes manufaktúrákat, valamint hazai, nagy múlttal rendelkező italgyártó vállalatokat képviselők is. A csoport teljes létszámmal, rövid bemutatkozást követően kezdte meg a tananyag elsajátítását, a délelőtti elméleti blokkot a délutáni gyakorlati ismeretszerzés követte. Az ismeretek átadásáról Kiss Zsuzsanna, a sör- és szeszipari tanszék adjunktusa gondoskodott, aki részletesen bemutatta a folyamat elméletét, a likőrgyártásban használt alap- és adalékanyagok elméleti hátterét, a kivonatolási technológiákat, növényi és emulziós likőrök gyártásának hátterét.

Először is tisztázták, hogy a likőr olyan szeszes ital, mely minimum 100g/l (meggy és cseresznyelikőr esetén 70g/l) cukrot tartalmaz, és előállításához az ízesítő és színanyagok használata megengedett, és a 110/2008/EK rendelet szabályai vonatkoznak rá. Rendet tettek az ánizsos szeszes italok terén is, így már a résztvevők is tudják, hogy az ánizspárlatok többé-kevésbé cukormentesek – tehát nem likőrök (pl.: abszint, ouzo), az ánizslikőrök pedig jól megkülönböztethetőek más ánizsos párlatoktól magas cukortartalmuk miatt (pl.: pernod, sambuca, masztika). Ezen túl közelebb kerültek a bitterek világához is, sorra megismerkedtek a nemzetközi és hazai kedvencek főbb jellemzőivel. Külön figyelmet szenteltek az egyes munkamenetek leírásának és időzítésének, hiszen a likőrkészítés összetett folyamat, a műveleti sorrendet az elsősorban az egyes összetevők oldékonysága határozza meg.

Elhangzott, hogy a gin piaca ível felfelé itthon, jó fejlesztési iránynak mondható, a fiatalabb fogyasztók elfogadják, szeretik. A nyárra való tekintettel kiemelték a különböző koktélok jelentőségét, így nem maradhatott ki a felsorolásból a legfrissebb hazai kedvenc sem, melynek kék színét virágok kölcsönzik, és tonikkal vagy citrommal keverve lila színűre változik.

A gyakorlati részben a kamarai tagok három csoportban dolgoztak tovább a laborban: macerátumkészítés, termékfejlesztés és tojáslikőr-készítés folyt párhuzamosan, miközben a különböző növényi drogokkal, aromákkal és esszenciákkal is folyt az ismerkedés. Itt már két szakoktató segítette a társaságot, a képzés interaktív jellegének megfelelően folyamatosan érkeztek a kérdések, észrevételek, így bízunk benne, hogy a résztvevők megfelelő tudásanyaggal felvértezve tértek haza, és kezdtek bele a termékfejlesztésbe.

A „Tanuljunk együtt” programokat övező érdeklődésnek megfelelően a kamara igyekszik tagjai számára minél több lehetőséget biztosítani a fejlődésre, így ezek szervezését a jövőben is folytatni kívánjuk, kérjük, figyeljék a NAK Élelmiszeripari Hírlevelét, hogy időben tájékozódhassanak az eseményekről!


(NAK/Beszámoló és fotó: Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei