2018. május 16-17-én folytatódott a NAK „Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” című programsorozata, ezúttal a savas alvasztású termékek gyártása volt a téma. A gyakorlati napokon tíz lelkes és aktív résztvevő volt a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben.
2017-ben a kamarai tagok igényeit felismerve indult útjára a hiánypótló gyakorlati programsorozat a NAK támogatásával. A program célja a termékfejlesztések előmozdítása, a higiéniai ismeretek bővítése és az előállítók elméleti és gyakorlati tudásnövelése volt.
A most megtartott gyakorlati napok keretében mélyebb alapanyag-ismereteket, technológiai variánsokat mutattak be az előadók, illetve a két nap alatt többféle joghurtot (natúr, probiotikus, stb.), kefírt (pohárban alvasztott, habart, stb.), tejfölt és túrót is készíthettek a résztvevők. A jelentkezők előképzettsége és program összetettsége alapján a csoport a haladó besorolást kapta. Többen komoly tervekkel és elképzelésekkel érkeztek, hiszen a feldolgozott élelmiszertermékek a mai gazdasági viszonyokat ismerve jelentős többletet nyújthatnak számukra.
Az oktatások a tej, mint alapanyag bemutatásával indultak. A résztvevők megismerhették a tej összetételét, az egyes alkotórészek fontosságát és termékgyártásban betöltött szerepét, a különböző tejtermékek – magyar élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelő – részletes gyártástechnológiáját. Az egyes fejezeteknél az előadók kiemelték az állatfajokra vonatkozó jellegzetességeket, a savanyú tejkészítmények előállításához használt kultúrákat, azok pozitív és negatív hatásait, figyelmet fordítva a kistermelői – kis mennyiségű – előállításra. Az előadások során nagy hangsúlyt fektettek az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági ismeretekre is. A gyakorlat előtt a műveleti lépések fontosságát és kritikus pontokat vették sorra, majd a megfelelő üzemi védőfelszerelést felvéve, munka-és tűzvédelmi oktatást követően kezdődött meg a tényleges gyakorlat. Az üzemi gyakorlat során az előadóknak is fontos volt, hogy olyan ismereteket adjanak át, amit a résztvevők át tudnak ültetni az otthoni gyakorlatba is: ez megjelent mind a feldolgozott mennyiségi egységekben, mind az eszközhasználatban, nem elfeledkezve a beruházási, fejlődési lehetőségekről.
A program zárásaként a hivatalos érzékszervi vizsgálati módszereket mutatták be, melynek során az előadók kitértek a tipikus hibákra és azok kiküszöbölhetőségének lehetőségeire. A tényleges bírálatnál a leíró módszert alkalmazva, a két nap során előkészített közel 20-féle terméket tesztelték a résztvevők. Az előadók kiemelték, hogy a higiénián át a termékgyártástól az eszközökig bárhol előfordulhat meglepetés, de megfelelő szakmai tudással ezekre felkészülhetünk és sok esetben orvosolni is lehet, ami hozzájárulhat a későbbiekben a gyártók versenyképességének növeléséhez is. Külön programpontként szerepelt, hogy néhány résztvevő elhozhatta az általa gyártott termékekből összeállított mintákat, amiket egy közös bírálás/kóstolás keretében értékelték. Az intézet szakemberei véleményükkel és tanácsaikkal is ellátták a termelőket.
A tejipari gyakorlati napok egy szakmai beszélgetéssel, oklevelek átadásával és értékeléssel zárult. A résztvevők a programot és a szervezést összességében kiválóan értékelték. Többen beruházási terveket szőve jöttek el a kamara által szervezett programra, örömmel fogadták a NAK-os kollégák szakmai segítségnyújtását és megerősítették, hogy szükség van a személyes kapcsolatok kialakítására és ápolására is a NAK és a tagság között. A résztvevő tagok visszajelzései alapján igény mutatkozik a tejipari gyakorlati napok programsorozat folytatására a NAK szervezésében az MTKI közreműködésével.
A program június 6-7-én a haladó, oltós alvasztású csoporttal folytatódik!
(NAK/Horváth Vivien és Varga László)