2019. január 1-től az UHT és az ESL tej áfája ötszázalékosra csökken. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be, amikor ismertette a kormány adótörvény javaslatát. Ezzel a módosítással 20 milliárdot spórolhatnak a családok.
A jövő évi adótörvénycsomag tervezete szerint, a baromfihús, sertéshús, a friss tej és tojás után, az UHT és az ESL tej áfája is a legalacsonyabb áfakulcsra (5%) csökken. Hat éves együttműködés eredményeként (a friss tejet követően) a 2019 január 1-vel életbe lépő legújabb áfakulcs óriási lehetőséget jelent a hazai tejágazatnak – nyilatkozta Mélykúti Tibor. A Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (TT) elnöke elmondta, hogy a régió országaiból áfacsalással beözönlő tejtermékek komoly problémát jelentettek.
A magyar gyártású UHT és ESL tejek arányának növelése fontos a boltokban. A bevezetésre kerülő áfacsökkentés ezt nagyban segíteni fogja, mivel visszaszorul az import termékek aránya. A folyadéktej piacon az UHT és ESL tej meghatározó, ezek a fogyasztói tejek több mint 80%-át teszik ki hazánkban. A 13 százalékpontos áfacsökkenéssel egyenes arányban a felvásárlói árak is csökkenni fognak.
Mélykúti Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar tejfeldolgozóipar kiváló minőségű UHT és ESL tejet állít elő, de Magyarországon is érezhető a klímaváltozás. A nagyon meleg időjárás okán fontos szem előtt tartani, hogy a friss tej szavatossági ideje 7-8 nap. Ennél hosszabb ideig nem lehet a kereskedelmi láncok polcain értékesíteni. Ezzel szemben az ESL tejnek 21-28 napos, míg az UHT tejnek 6 hónapos a szavatossági ideje. Utóbbi is friss tejből készül, semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A két hőkezelésen átmenő tej a legegészségesebb tejünk, még a hőtartó baktériumok is megszűnnek benne.
(allattenyesztok.hu)