A Hírös7 Szervező Bizottsága és a Magyar Juh- és Kecsketejágazati Közhasznú Egyesület a Hírös Hét Fesztivál keretében 2018. augusztus 25-én „650 éves Kecskemét - Kecske Tejtermék Verseny” címmel rendezte meg kecske tejtermék megmérettetését.
Nevezni egy-egy legalább fél kilogrammos sajttal, egy-egy fél literes joghurttal vagy kefirrel, ízesített tejitallal, valamint annak megfelelő (tégely/doboz) tejtermék különlegességgel lehetett.
A verseny zsűrijében a tejipari szakértők (a NAK képviseletében Varga László élelmiszeripari szakértő) mellett a gasztronómia és az államigazgatás képviselői is részt vettek. A bírálat szakmai munkáját Prof. Dr. Fenyvessy József elnök vezette és a zsűri nevében ő írta alá a minősítés eredményét igazoló okleveleket.
A verseny keretében a bizottság tagjai a nevezésben meghatározott kategóriák alapján külön-külön értékelték és díjazták a kecsketejből készült termékeket.
A kategóriák szerint az összevont átlagpontszámok szerinti díjak kiadására került sorrendje: 85 % bronz; 85-90 % ezüst, 95 % felett arany.
A verseny eredményei kategóriánként:
Félkemény sajt:
Arany fokozat: Varga György – Nagykörű natúr kecskesajt
Ezüst fokozat: Bodor Enikő – Lőrinci fokhagymás félkeménysajt
Bronz fokozat: Varga György – Nagykörű görögfűszeres félkeménysajt
Friss sajt:
Arany fokozat: Pandur Józsefné – Kecskemét friss sajt bazsalikommal
Ezüst fokozat: Magyardombegyháza sajtműhely – friss natúr kecskesajt
Bronz fokozat. Nádasi Zsófia – Villány friss natúr kecskesajt
Túró:
Ezüst fokozat: Sztankó Katalin – Helvécia natúr kecsketúró
Sajtkrémek:
Arany fokozat: Bodor Enikő – Lőrinci fokhagymás krémsajt dióban
Arany fokozat: Bodor Enikő – Lőrinci natúr krémsajt tökmagban
Desszert:
Arany fokozat: Magyardombegyháza sajtműhely – kecsketúró desszert gyümölcs öntettel
Joghurt:
Arany fokozat: Sztankó Katalin –Helvécia erdei gyümölcsös habart joghurt
Gratulálunk a díjazottaknak!
(Varga László/NAK)