Tejipar

A Tej Terméktanács elnöke szerint szükséges a hazai nyerstejárak rendezése. A piaci nyomás miatt ugyanis a termelők áremelési kényszer alatt vannak. Mindemellett a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésre kell számítani.


Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint 2018 nyara szélsőséges időjárást hozott Európában: egyes tagállamokban június-augusztus hónapban csapadékhiány, aszály vagy hőtöbblet befolyásolta az élelmiszer-termelést. Mint mondta, Európa legnagyobb tejtermelő régióinak takarmánytermő-területeit is szélsőséges időjárás sújtotta.
– Már most látszik, hogy a tejtermelők csökkentik állatállományukat, mivel saját takarmányból nem tudnak elegendő készletet felhalmozni, sokan jelentős összeget kénytelenek takarmányvásárlásra fordítani – jegyezte meg.

A terméktanács elnöke úgy vélte, a nyári hónapok rendkívül száraz időjárása miatt a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésre kell számítani. Várható a téli takarmányhiány, valamint növekedhetnek a tehénlevágások is, amelyek következtében több régióban kevesebb lesz a nyerstej. Eközben az immár második éve abnormálisan magas nemzetközi zsírárak állandósulni látszanak.

A piaci folyamatok hatására emelkedett a nyerstej – szerződéses, illetve spot (azonnali) – ára az Európai Unióban és a környező országokban. Mélykúti Tibor szerint a hazai nyerstej árak és a feldolgozói értékesítési árak tendenciája eközben jelentősen eltér az európai folyamatoktól. Idehaza 2018. júliusáig a felvásárlási átlagár és az alapár is stagnált, illetve csökkent, mindeközben a kiviteli ár egy hónap alatt újra jelentősen nőtt (kb. 115-120 Ft/kg-ra).
– Uniós összevetésben így sajnos újra romlik a hazai nyerstej árpozíciója, valamennyi környező ország felvásárlási ára magasabb a hazainál. Ezen igen „csábító” külpiaci nyerstejárak miatt jelentős áremelési nyomás alatt vannak a hazai feldolgozók – tette hozzá.

A tejtermelők egész Európában gondokkal küzdenek

 

Mint mondta, a hazai tejtermelők és feldolgozók jelentős üzemanyagár-, takarmányár-, csomagolóanyagár- és energiaár-emelkedéssel néznek szembe, ahogyan a feszített munkaerőpiacon is csak jóval magasabb bérrel tudják megtartani a dolgozókat.

A Tej Terméktanács – amellett, hogy folyamatos és intenzív marketingtevékenységgel támogatja a hazai termékeket, egészséges életmódra és a tejtermék-fogyasztásra nevelő edukációs tevékenységet folytat – felhívja az ágazati szereplők figyelmét, hogy a jelenlegi helyzetben, egy újabb nehéz időszakban minden eddiginél fontosabb a tejpiaci szereplők közötti szoros együttműködés.

Az elnök szerint a hazai nyerstejárak rendezése nem tűrhet halasztást, és a Magyarországon megtermelt, magas minőségű nyerstejből származó, Magyarországon feldolgozott tej és tejtermékek eladását a kereskedőknek jobban előtérbe kell helyezniük. Hozzátette, látni kell azt is, hogy a tejtermékek további áfacsökkentése reálisan csak akkor valósulhat meg, ha számottevően nő a hazai származású feldolgozott tejtermékek (pl. túró, tejföl, trappista sajt) részesedése a polcokon.

Mélykúti Tibor meglátása szerint erősíteni kell a beszállítói pozíciókat is. A hazai nyerstej-árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya valamennyi szereplőjének összefogása nélkül. A tejtermelőknek, a feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak egyformán érdeke, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon.

A Tej Terméktanács stratégiai partnere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke szerint a legfontosabb a termelők jövedelembiztonságának megőrzése.
– Ennek feltétele, hogy a termelés, az állatállomány ne változzon jelentős mértékben, illetve hangsúlyozni kell a GMO-mentes termékek, termelés létjogosultságát, valamint a transzparens árképzés fontosságát a termékpályán belül – tette hozzá Zászlós Tibor.


(forrás: NAK/TT) (fotó: Pixabay)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei