Tejipar

2018. október 10-11. között zajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” programsorozatának újabb eseménye: a kezdő csoport az oltós alvasztású tejtermékek gyártásával ismerkedett.


A rendezvény kamarai finanszírozásban valósult meg. Célja az élelmiszeripari, ezen belül a tejtermékeket előállítók versenyképességének növelése egy gyakorlati tudásátadáson keresztül. A növekvő érdeklődésnek köszönhetően 12 termékgyártó részére tudtunk lehetőséget biztosítani, hogy aktívan részt vegyenek a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben megszervezett kétnapos rendezvényen. A résztvevők megismerték a tejet, mint alapanyagot, a félkemény sajtokhoz használt adalékanyagokat és kultúrákat, azok sokféleségét és technológiában betöltött szerepét. Áttekintették a tej oltós alvadásának folyamatát, az így készült sajtok csoportosítását, a gomolya-, a trappista- és az óvári sajtok gyártástechnológiáját. Már az első napon hozzáfogott a csoport a röglyukas sajtok (gomolya, óvári) gyártásához, valamint előkészítették a másnapi trappista- és egyéb erjedési, lyukas sajtokat.

A második napon a gyakorlat volt fókuszban, ugyanis reggel 8 órától aktívan kezdetét vette a kultúrázás, különböző hőkezelési és technológiai eljárások bemutatása, és apránként haladva formákba kerültek a trappista sajtok is. A sajttejek előkészítésének keretében a résztvevők megismerkedtek a laboratóriumi elemző munkával is, így az alapanyagok beltartalmi vizsgálatával és eredményeinek kiértékelésével, ami a gyártás szempontjából nagyon fontos. A gyártásközi szünetek alkalmasak voltak a különböző felületkezelések, bevonó anyagok bemutatására, továbbá a rúzsbevonat, a műanyag diszperziós bevonat és a folyékony füst alkalmazására is. A különböző belső érlelési módszerek mellett az érlelő kamrába is betekintettek a résztvevők.

A gyakorlatot követően egy hasznos, élelmiszer-higiéniai és élelmiszerbiztonsági előadásblokk következett, ahol felhívták a gyártók figyelmét a kritikus pontokra, azok meghatározásának és kiküszöbölhetőségének módszereire, és a legalapvetőbb jogszabályi előírásokra, amiket a sajtgyártás során figyelembe kell venniük.

A program egy érzékszervi bírálati ismertetővel és gyakorlattal zárult, ahol a két nap alatt előállított termékek mellett a résztvevők saját készítésű sajtjai is közös bírálat alá kerültek. A kóstolás során a Tejkutató munkatársai tipikus gyártási hibás termékeket is bemutattak, kitérve a hibák kiküszöbölhetőségének lehetőségeire is. Fontos része volt a bírálatnak, hogy a résztvevők egy része elhozva saját termékeit, közös értékelésben kapott információt a saját munkájának eredményességéről. A résztvevők véleménye alapján a program kiemelkedően hasznosnak bizonyult. A részvételi oklevelek átadását követően szinte egyöntetű volt a közvélemény, miszerint még több ilyen, hasznos, közérthető képzésre lenne szüksége a hazai feldolgozóknak.


(NAK/Varga László) (fotó: nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei