A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” elnevezésű sorozata keretében 2019. május 15-16. között a savas és vegyes alvasztású friss sajtok készítéséről tartott workshopot a résztvevő tagok számára.
A köztestület által finanszírozott rendezvény helyszíne a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) volt, ahova 12 fő kamarai tag számára nyílt lehetőség eljutni egy már korábbi, kezdő tanfolyam elvégzésével. A jelentkezők között egyaránt volt kistermelő, egyéni vállalkozó, illetve akár napi több ezer liter tejet feldolgozó, közepes méretű cég is.
Az első előadás egy rövid összefoglalót tartalmazott a korábbi tanfolyamok anyagáról, melyen kifejezetten a tej minőségi, tárolási és higiéniai tulajdonságait ismertették az intézet szakértői. A következő előadás a szakmai napok keretében gyártandó sajtok gyártástechnológiájára fókuszált. A technológiához szükséges savas és vegyes alvasztás részletes technológiai ismertetése, összehasonlításuk, az egyes kultúrák szerepének és hatásának ismertetése mellett példákat és ötleteket adott a leveles túró, fűszeres krémsajt, krémtúró, tejszínsajt, vagy akár a manapság egyre népszerűbb cottage cheese készítéséhez és ezen termékek továbbfejlesztéséhez. A program első napjának délutánján a korábban részletezett sajtok és túrók ipari és kisüzemi körülmények közt is kipróbálható gyártástechnológiájával ismerkedhettek a feldolgozók. Részt vettek az alapanyag hőkezelésétől kezdve az oltók és a kultúrák adagolásánál is, valamint bárki kipróbálhatta a köztes termékek savfokának vagy pH-értékének mérését, üzemi körülmények között.
A második napon a gyakorlati program folytatásán vettek részt a tagjaink. Az előző nap előkészített termékek főzése, visszahűtése, kockázása, átmosása, sózása és fűszerezésében is kipróbálhatta magát minden résztvevő. A késztermékeket ezek után érzékszervi bírálat céljára előkészítették és mindenki megkóstolhatta a készített friss sajtokat és túrókat. A program folytatásaként az intézet dolgozói egy igen átfogó előadás keretében tájékoztatták a jelenlévőket a legfrissebb higiéniai ismeretekről majd a tematikában szereplő termékek lehetséges termékhibáiról és azok kiküszöbölési lehetőségeiről. A résztvevők a nap végén bemutathatták saját termékeiket, amelyeket a jelenlévők és a szakértők kiértékelhettek és termékfejlesztési tanácsokkal is segíthettek. A résztvevők a tanfolyam révén olyan szakmai kapcsolatokra tettek szert, melyek minden bizonnyal pozitív hatással lesznek a jövőbeni tevékenységükre.
(NAK/Honti Péter)