Szlovákia és Magyarország közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását a március 6-i mezőgazdasági és halászati tanácsülésen.
A kormány véleménye továbbra is az, hogy az ügyet európai szinten szükséges rendezni. Jelenleg nincs uniós jogi alapja annak, hogy fellépjenek az élelmiszerek minőségi különbségei miatt a nagyvállalatokkal szemben. Éppen ezért a magyar kormány üdvözli azt a szlovák kezdeményezést, hogy a Visegrádi Négyek mihamarabb a legmagasabb szinten egyeztessenek a kérdésben. A kormány azt várja az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg ezt a kérdést és találjon jogi megoldást arra, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét, ugyanolyan minőségben vásárolhassák meg a fogyasztók Magyarországon, Szlovákiában, Ausztriában vagy akár Németországban is. Az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soron következő, március 6-ai ülésén Szlovákia és Magyarország ezért közös előterjesztést nyújt be, mellyel felszólítja a Bizottságot a jogi környezet módosítására.
(FM Sajtóiroda)
Emelkedett az unió élelmiszer-kivitele
Az Európai Unió agrár-élelmiszeripari exportja kiemelkedően növekedett 2016-ban, 1,7 milliárd euróval meghaladta a megelőző évit, elérte a 130,7 milliárd eurót - közölte az Európai Bizottság hétfőn.
Az uniós bizottság tanulmánya szerint 2016-ban az agrár-élelmiszeripari ágazat az Európai Unió (EU) teljes áruexportjának 7,5, importjának 6,6 százalékát adta. A tavalyi 39,3 milliárd euró értékű exporttöbblet csaknem fele, 18,8 milliárd euró, az ágazatnak volt köszönhető. A bizottság ugyanakkor megjegyezte, az export növekedésével párhuzamosan az unió agrár-élelmiszeripari importja tavaly 1,5 százalékkal, 112 milliárd euróra csökkent.
Az export legnagyobb részét feldolgozott élelmiszerek és italok alkották. Főként elsődleges mezőgazdasági termékek formájában további 1,17 millió euró értékű import érkezett - írta tanulmányában az Európai Bizottság. (MTI)