Élelmiszeripar

Elfogadhatatlannak tartja az élelmiszerek eltérő minőségét az unión belül az Európai Bizottság elnöke. A testület hamarosan iránymutatást terjeszt elő, amelynek segítségével a nemzeti hatóságok kezelni tudják az ilyen eseteket.


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai, az Európai Parlamentben megtartott évértékelő beszédében kiemelte, nem lehetnek másodrangú fogyasztók a szlovákok és a magyarok, az európai jog ezt tiltja.
– Az egyenlők uniójában nem lehetnek másodrendű fogyasztók. Nem fogadom el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak az embereknek. A szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskáikba, a magyarok kevesebb húst a húsételeikbe, a csehek kevesebb kakaót a csokoládéjukba – mondta az EB elnöke.

A visegrádi országok az év elején hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes multinacionális vállalatok ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában.

Juncker szerint a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez. Bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben az EB iránymutatást terjeszt elő a kétféle minőségben forgalmazott termékekről. Ez segítséget nyújt a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok számára, hogy a hatályos uniós fogyasztóvédelmi jog hatékonyabb alkalmazásával azonosíthassák és kezelhessék az indokolatlan eltéréseket. További részletek a témáról itt olvashatóak.

 

Szigorítás jöhet

 

Támogatást kérhetnek az élelmiszerek minőségének tesztelésére az Európai Bizottságtól azok az uniós tagállamok, amelyek az élelmiszerek kettős minőségére gyanakszanak – jelentette be Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős biztosa csütörtökön a morvaországi Jihlaván, a cseh parlamenti alsóház mezőgazdasági bizottságának ülésén. Az élelmiszerek minőségének  vizsgálatára a bizottság egymillió eurót különít el idei költségvetésből. További egymillió eurót pedig a tesztelési módszerek kidolgozására fordítanak.

Jourová úgy vélte, hogy a probléma orvoslásának leggyorsabb útját a hatályos európai jogvédelmi törvények szigorítása hozhatja. A biztos arra számít, hogy az újabb tesztelések több tucatnyi terméknél mutatnak ki majd eltéréseket a minőséget és az összetételt tekintve, amelyek alapján azután eljárást kell kezdeményezni a gyártókkal, esetleg a forgalmazókkal szemben. Vera Jourová hangsúlyozta: az illetékes nemzeti szerveknek önállóan kell meghatározniuk, hogyan érik el azt, hogy a vitatott termék eltűnjön a piacról vagy javuljon annak minősége.


(forrás: Európai Bizottság/MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok