Növénytermesztés

Augusztus 10-én megnyílt a Hajdúsági Expo, amelynek keretében pénteken megtartották a Kelet-Magyarországi Agrárfórumot is.


A magyar mezőgazdaságnak fel kell készülnie a klímaváltozás kihívásaira – hangoztatta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben a VII. Hajdúsági Expo, Ipari, Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Erdészeti Gépkiállítás és Termékbemutató megnyitóján. Farkas Sándor beszédében rámutatott: a napokban tapasztalható hőség nemcsak az ember, hanem az állatok szervezete számára is rendkívül megterhelő. Magyarországon az állattenyésztő telepeken a klimatizálás még nem kellő mértékű, így a gazdálkodók nem tudnak versenyképesek lenni. Hozzátette, pedig ahhoz, hogy a mezőgazdaság biztos megélhetést jelentsen hosszú távon, növelni kell a hatékonyságot.

Farkas Sándor az idei aratási eredményekről beszámolva elmondta: búzából hektáronként 5,09 tonnás átlagot takarítottak be, ami 4 millió 800 ezer tonna termést eredményez. Őszi árpából 4,9 tonnás átlag született, míg a repce hozama változó, a csapadék miatt ugyanis nem tudták mindenütt betakarítani. A szakember kitért arra is, hogy a gazdák az idén 32 milliárd forint értékben vásároltak erőgépeket és munkagépeket.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek országos elnöke, az Országgyűlés alelnöke, köszöntőjében méltatta, hogy az expó a Hajdúság kiváló földjein magas színvonalon előállított termékeket vonultatja fel, bemutatva a XXI. század jövőképét is. Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hajdú-bihari elnöke a rendezvény programjaira hívta fel a figyelmet - így a Kelet-Magyarországi Agrárfórumra. (A tanácskozás délelőtt és kora délután zajlott, az elhangzottakról a nak.hu-n beszámolunk.)

Czeglédi János, a Kelet Fejlesztő Iroda ügyvezetője ismertette, hogy a hétvégén három  helyszínen várják az érdeklődőket. A sportcsarnokban 25 kiállító – köztük a hajdúvárosok – vonultatják fel termékeiket, a külső helyszín a gépkiállítóké, az iskolában pedig Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumát tartják.

Az expó egyik fő helyszíne a fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Széchenyi István Mezőgazdasági Szakiskola. A rendezvénnyel egyidejűleg rendezik meg a Traktorhúzó Európa Kupát.


(MTI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei