Gyorsak maradnak az érési folyamatok, viszont az átlagosnál hetekkel hamarabb és a szokásosnál magasabb hőmérsékleten történő gyors érés miatt a gyümölcsökben az íz, illat és zamat anyagok képződése is másként alakul - áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.
Az elmúlt napokban nagyobb részt száraz és forró idő volt. Kiterjedt csapadék múlt pénteken délután és éjjel fordult elő a Dunántúlon. Arrafelé sokfelé 10, de többfelé 20-30 mm-nél is több esett, helyenként felhőszakadás és jég is előfordult. E miatt a talaj nedvességtartalma a Dunántúlon többnyire kedvező, ugyanakkor északkeleten vannak tartósan száraz területek. A hőmérséklet a legmelegebb órákban, a hegyvidéki területek kivételével, többnyire 30 Celsius-fok fölött alakult. Bár a pénteki hidegfront hatására szombatra a Dunántúlon pár fokot mérséklődött a hőség, de a meleg gyorsan visszatért.
A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, sőt helyenként már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok. A többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt előrébb tart az érés, arrafelé a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. A száraz idő kedvező a gombabetegségek tekintetében.
A következő napokban folytatódik a forróság, bár kedden egy újabb gyenge hidegfront éri el térségünket, mely várhatóan ezúttal nem csak a Dunántúlra, hanem másfelé is hoz záporokat, zivatarokat kedden és szerdán. Területi átlagban azonban a csapadék mennyisége 10 mm alatt valószínű. Heves viharok is előfordulhatnak kis területen nagyobb mennyiségű csapadékkal, jéggel. A hőmérséklet pár fokot mérséklődik, de szerdán már ismét 26-31 fok közötti maximumok várhatók, ezt követően pedig a jövő hét elejéig 30 fok körül, kissé a fölött alakulnak majd, miközben csak elvétve fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar.
A magas hőmérséklet miatt az érési folyamtok gyorsak maradnak, tovább szárad majd a kukorica és a napraforgó is. Az éjszakák már egyre észrevehetőbben hosszabbodnak, e miatt a napi hőingás növekszik. Erős UV-sugárzás várható, ami perzseléshez vezethet a növények levelein, illetve a gyümölcsökön, zöldségeken. Légköri aszályra is lehet számítani, amikor a legmelegebb órákban 30 százalék alá csökken a relatív nedvesség értéke. A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére, az állatok számára árnyék és folyamatos frissvíz-ellátás biztosítására. Elsősorban a sekélyebb állóvizek magas hőmérséklete pedig oxigénhiányos állapotokat, halpusztulást okozhat.
További részletek itt.
(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)