Állattenyésztés

2018. május 10-12. között huszonötödik alkalommal tartották meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. Nagy sikerrel zárult az esemény.


Idén 603 kiállító jött el a rendezvényre, és volt év, amikor 3 nap alatt 60 ezer látogató érkezett ide 27 országból. Ez is mutatja a vásárhelyi kiállítás jelentőségét és nagyságát – mondta el május 10-i megnyitóbeszédében Antal Gábor, a házigazda Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, elismerés és megtiszteltetés számukra az, hogy a szakma az állattenyésztés ünnepének nevezi ezt a kiállítást.

Szintén a megnyitón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azt mondta, az a tény, hogy idén 25 éves jubileumát ünnepli a rendezvény, azt is jelenti, hogy egy olyan szervezőgárda áll mögötte, melynek tagjai képesek a szakmai színvonalat nemcsak megőrizni, hanem innovatívan bővíteni, és fenntartani azok érdeklődését, akiknek a rendezvény szól.
– A magyar állattenyésztés folyamatosan jelentős kihívásokkal áll szemben. 2016-ban tejpiaci problémákkal küzdöttünk, tavaly a baromfiágazat került nehéz helyzetbe, idén pedig az afrikai sertéspestissel kell szembenézni. Mindez jelentős összefogást igényel. A tejpiaci problémák megoldása során megtanultuk, hogy a kiskereskedelmi láncokkal érdemben és rendszeresen kell egyeztetni, hogy megoldjuk az újabb kihívást. Most is csak így érhetünk el sikereket. Nincs szükség hisztériakeltésre, de kellő komolysággal kell kezelni a helyzetet – mutatott rá Győrffy Balázs.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár megjegyezte, 2010 óta több mint 8 százalékos kibocsátás-növekedést ért el az ágazat még ilyen válságos időszakban is. 2017-ben az ágazat kibocsátása közel 900 milliárd forint volt, ami nagyon szép teljesítmény.
– Azzal számolni kell, hogy ezek a különböző nehézségek ciklikusan visszatérnek. Ezért fontos, hogy minél versenyképesebbé, ütőképesebbé tegyük a magyar állattenyésztést.

A május 12-én bezárt idei bemutató néhány számadata: 243 kiállító (tenyésztő) a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és 18 tenyésztőszervezet közreműködésével 41 fajtát, hibridet és keresztezési konstrukciót mutatott be, közel ezer tenyészállat vetélkedett a díjakért, 250 szarvasmarha, 170 ló, 110 sertés, 270 juh, valamint több tucat baromfi és kisállat várta a látogatókat a 3 nap alatt.

Még a bemutató előtt osztották ki az idei mezőgazda napok termékdíjait, a Hód-Mezőgazda Zrt és a szakmai társszervező, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége pedig állattenyésztési elismeréseket adott át a rendezvény alatt.
– A fejlődés kulcsa a tudás megszerzése, kamatoztatása, és ami a mi szakmánkban még fontosabb: ennek a tudásnak és hitnek továbbadása generációról generációra, hiszen szükség van a fiatalokra, nélkülük ugyanis nincs jövőnk – mondta el a díjátadón tartott beszédében Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója.
Az ügyvezető kitért arra is, hogy 25 év alatt óriásit fejlődött a szakma. Az állattenyésztők nem években, hanem generációkban gondolkodnak. A 25 év alatt felnőtt egy generáció, mely tagjai számára már csak történelmi adatok azok az eredmények, teljesítmények, amik negyedszázada jellemezték az állattenyésztést. 1994-ben a hazai tejelő állomány laktációs átlaga nem érte el a 6300 kg-ot. Ma megközelíti a 10 000 kg-ot. A sertéstenyésztés is hatalmasat lépett előre. Egy kocától ma már 25-30 malac elvárható teljesítmény. Míg ez 25 éve csak a legjobbak által kitűzött távoli cél volt.

Az idei kiállításon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet szervezett szakmai fórumot, a „Kihívások és kilátások az egyes állattenyésztési ágazatokban” címmel. Az előadó állattenyésztési szakemberek, a sertéstenyésztéssel, a juh-, kecske- és húsmarha-tenyésztéssel kapcsolatban, valamint a tejágazat kérdéseivel és a jelenlegi támogatásokkal kapcsolatban értekeztek, illetve tájékoztattak. A rendezvényen évek óta a NAK Csongrád megyei igazgatóságának kiállítási területén bemutatkoznak a Csongrád megyei mezőgazdasági szakképző iskolák, melyek a képzéseiket, képzési kínálatukat népszerűsítik. Így most az érdeklődő látogatók, fiatalok betekintést nyerhettek például az állattenyésztési és növénytermesztési képzésekbe, valamint a gazda- és a mezőgazdaságigépész-képzésbe is.


(allattenyesztok.hu/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok