Állattenyésztés

Az utóbbi időszakban – összhangban az afrikai sertéspestis hazai felbukkanása miatt bevezetett hatósági intézkedésekkel – mintegy ezer malac leölését rendelte el a NÉBIH, mert a szállításuk során nem volt megállapítható az állategészségügyi állapotuk.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma május 16-án egy újabb vaddisznótetemben mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát. Egyúttal a NÉBIH életbe léptette a szabolcsi térségben a vonatkozó intézkedéseket is. A hatóság újfent leszögezte: az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes! A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedő sertésállományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódhat.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan továbbterjedhet. A NÉBIH felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása érdekben! A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszer-hulladékkal (moslékkal) tilos takarmányozni! Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására, kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat-szállításokat is. Az utóbbi időszakban tíz ellenőrzés alkalmával mintegy ezer malacot kellett leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk, az állategészségügyi állapotuk! A hatóság minden ilyen esetben a legnagyobb szigorral jár el a jövőben is.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és naponta frissített információk találhatók a hatóság honlapján.


(forrás: NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei