Állattenyésztés

Az Európai Parlament szerdán megszavazta a fenntartható és versenyképes európai akvakultúra-ágazat megteremtéséről szóló jelentést. Ennek következményei a magyar ágazati szereplőket is érintik.


Az EP a jelentésben méltatja az édesvízi haltenyésztést, mely jelentősen hozzájárul az európai polgárok élelmiszer-ellátásához, s jelentős környezeti szolgáltatásokat biztosít. Ezért az Európai Bizottságnak megfelelően finanszíroznia kell az édesvízi ágazatot. Közös sikerünk, hogy a parlamenti állásfoglalás kifejezetten kéri az akvakultúrára szánt uniós fejlesztési pénzek egyötödének az édesvízi haltenyésztésre történő fordítását – jelentette ki Erdős Norbert EP-képviselő a plenáris szavazást követően, Strasbourgban. – Első alkalommal mondja ki egy uniós dokumentum, hogy az édesvízi akvakultúrára a tengeri akvakultúrától teljesen eltérő környezeti fenntarthatósági normákat kell alkotni. Ez a magyar haltenyésztők egyik régóta hangoztatott kérése.

Erdős Norbert kiemelte, a magyar vidék érdeke, hogy az édesvízi haltenyésztést segítő uniós források a jövőbeni halászati költségvetés 4 százalékos apadása ellenére növekedjenek. Az akvakultúra-üzemek elsősorban a ritkán lakott aprófalvas, tanyás térségekben vannak jelentős munkahelyteremtő és népesség-megtartó képességgel. Amellett, hogy növelik a turizmust, egészséges élelmiszert állítanak elő, sőt ökoszisztéma-szolgáltatásokat is nyújtanak ezeken a területeken.
– Sikerült meggyőznöm a képviselőtársakat, hogy az uniós akvakultúra-ágazatra a jelenlegi 1280 millió euró helyett körülbelül másfélszer magasabb költségvetésre lenne szükség, s az édesvízi ágazat ennek egyötödét kapja meg, hiszen a teljesítménye is az összeurópai ágazat 20 százalékát teszi ki – tette hozzá.

Erdős az akvakultúra-beruházási támogatások kapcsán elérte, hogy a beruházási kedv fellendítése és a haltenyésztők szükséges megsegítése érdekében az EP állásfoglalásában kérje az édesvízi akvakultúrába történő beruházások támogatási intenzitásának 75 százalékra történő megemelését, melyet a 2020 utáni halászati politikában lehetne bevezetni.
– A módosító indítványban felkérem az Európai Bizottságot, hogy a vidékfejlesztéshez hasonlóan, az Európai Beruházási Bankkal közösen az akvakultúra-beruházásokhoz és a forgóeszköz-finanszírozáshoz is dolgozzon ki uniós szintű kamattámogatási rendszert – jegyezte meg, majd hozzátette: – Egyetértek az egyablakos ügyintézési rendszernek a halászati és akvakultúra ágazatban történő bevezetésével. A halászok és a haltenyésztők életét jelentősen megkönnyítené, ha a releváns okmányokat egyetlen, valamennyi hatáskörrel rendelkező hatóságnak kellene bemutatni. Erre kell törekednünk Magyarországon is.

Az EP jelentése a jövőre nézve is fontosnak tartja az akvakultúrához kapcsolódó kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység fokozott uniós támogatását, különös tekintettel a gazdasági fenntarthatóságot és a nemzetközi versenyképességet érintő területekre, mint például az energia- és erőforrás-hatékonyság, a biológiai alapok fejlesztése vagy magasabb szintű ökológiai szolgáltatások nyújtása.

Erdős Norbert hangsúlyozta, a valóságban az édesvízi akvakultúra több mindenben különbözik a tengeri akvakultúrától, mint hasonlít rá, hiszen ebben az ágazatban az állománymegőrzés, a takarmányozás vagy a szaporodás teljesen más gyakorlatot igényel.
– Kifejezetten örülök, hogy az EP külön fejezetben kívánja szerepeltetni az édesvízi akvakultúrát az uniós halászati politikán belül. Egyedi és eltérő szabályokat kellene meghatározni a tengeri és az édesvízi ágazatra, mely különösen a környezeti fenntarthatóság területén indokolt.


(forrás: EP/magyarhal.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei