Állattenyésztés

A magyar állategészségügyi hatóságok és az állatorvosok intézkedéseinek köszönhetően nem terjedt át a házisertés-állományra az afrikai sertéspestis – jegyezte meg az agrárminiszter egy szakmai fórumon. Az állategészségügy kérdése pedig nemzetbiztonsági kérdéssé alakul.


A következő időszak két legfontosabb állategészségügyi feladata az afrikai sertéspestis (ASP) elterjedésének a lehető leghatékonyabb korlátozása, valamint a házisertés-állományra történő átfertőződés megakadályozása – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) térségi szervezetének továbbképző napján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, csütörtökön.

Az agrárminiszter felidézte, az Európai Unióban 2014-ben, Magyarországon idén áprilisban jelent meg előbb Heves, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az afrikai sertéspestis vírusa. Hozzátette, komoly gazdasági károkkal járó járványos állatbetegség a magyar állategészségügyi hatóságok és az állatorvosok gyors és szigorú intézkedéseinek köszönhetően, továbbá az állategészségügyi rendszer szervezettsége, fegyelmezettsége és a felelős állattartói magatartás miatt nem terjedt át a házisertés-állományra.

Mint mondta, az ASP Európában elsősorban Csehországot, Lengyelországot, a Baltikumot, Ukrajnát és Romániát érinti. A legsúlyosabb helyzet Romániában van, a vírus eddig 952 házisertés-állományban jelent meg, és már több mint 320 ezer házi sertést kellett leölni, továbbá 72 vaddisznóban azonosították a betegséget-
– Az állategészségügy kérdése egyre inkább nemzetbiztonsági kérdéssé alakul – rögzítette Nagy István. Az ASP belgiumi megjelenésére utalva hangsúlyozta, egyelőre beláthatatlan, hová fog alakulni a vírushelyzet.

Nagy István előadásában hangsúlyozta, a szaktárca továbbra is minden lehetséges intézkedést megtesz a betegség miatt jelentkező kereskedelmi veszteségek enyhítésére és az emiatt elvesztett exportpiacok visszanyerésére.
– Ebben a munkában az állatorvosok megbízható partnerei az ágazatnak, érdemes és lehet is építeni a szolgálataikra – tette hozzá.

Mint mondta, Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába az ASP-vel érintett megyéken kívüli területekről továbbra is lehetséges a magyar sertéshús-termékek exportja, Japánnal pedig előrehaladott tárgyalások folynak a regionalizációról. A vírus magyarországi megjelenésekor az ázsiai országokba és Japánba irányuló magyar sertéshús-kivitel teljesen leállt, a miniszter közlése szerint a szaktárca jelenleg is dolgozik a kínai és japán piac újraindításán. Még ősszel várható az ASP-vel kapcsolatos japán audit.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei