A NAK korábban kezdeményezte, hogy a közép- és kelet-európai országok agrárszervezetei hozzanak létre egy ASP-vel és a sertéságazat problémáival foglalkozó nemzetközi munkacsoportot. A grémium megalakult, és több programot is kidolgoz.


A belga vadállományba történő behurcolásáig az EU nyugati tagállamai az afrikai sertéspestist (ASP) elsősorban a keleti tagországokban kárt okozó állatbetegségnek tekintették. Ez változni látszik, de szükséges, hogy a keleti tagországok közös platformra helyezkedve, együtt hallassák hangjukat az európai döntéshozatalban. Az ASP emellett kimondottan csak nemzetközi összefogással és közös intézkedésekkel állítható meg. A NAK ezért kezdeményezte, hogy a közép- és kelet-európai országok agrárszervezetei hozzanak létre egy olyan, az ASP-vel és a sertéságazat problémáival foglalkozó nemzetközi munkacsoportot, amelynek feladatai a kommunikáció élénkítése, a szakemberek közötti kapcsolat építése, a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztása, valamint a javaslattétel a nemzeti kormányok és a brüsszeli döntéshozók felé a betegség leküzdése, a piaci viszonyok javítása és a sertéságazatban tevékenykedők védelme érdekében.

A Három Tenger Régió agrárszervezeteinek márciusi, szófiai találkozóján kezdeményezésünket támogató döntés született, a munkacsoport pedig már meg is tartotta első indító megbeszélését Brüsszelben. A munkacsoport programot dolgoz ki a lehetséges közös fellépések és pozíciók tekintetében: többek között az ASP elleni küzdelem jelenleginél hatékonyabb és komolyabb közösségi finanszírozása és a jogi háttér megváltoztatása érdekében, kapcsolódóan a jelenlegi adminisztratív akadályok csökkentésére, valamint, hogy a szektor szereplőinek kompenzációjára további lehetőségek nyíljanak. Egyetértés született arról is, hogy a szakmai munka a sertéságazat olyan egyéb feladataira is terjedjen ki, mint a piaci problémák megoldása, állatjóléti és környezetvédelmi kihívások, vakcinakutatások és más állategészségügyi vonatkozások.

A csoport – az elektronikus kapcsolattartás mellett – rendszeres szakértői találkozókat tart, igazodva a Copa/Cogeca sertés-munkacsoportja üléseinek időpontjához.


(NAKlap, 2019. 06.)