Erdő- és vadgazdálkodás

Az ország leglátogatottabb parkerdeiben a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 100 millió forintot fordított rendrakásra. Az erdészek a feladatukat immár betöltött erdővédelmi kerítéseket, használhatatlanná vált magasleseket, romos épületeket bontottak, illegális hulladéklerakókat számoltak fel.


Az erdei rendrakás keretében az erdészek csaknem 100 kilométernyi, feladatát már betöltött kerítést bontottak le, amik egykor a vad károsításától védték a fiatal erdőket. Használatuk részben az örökerdő-gazdálkodás bevezetése miatt vált fölöslegessé, így a kerítések nélkül szabadabban mozgó kirándulók közvetve is profitálnak az új erdőművelési módszer alkalmazásából. A legtöbb, majdnem 30 kilométernyi kerítést a Visegrádi Erdészetnél bontották el, de mintegy 20-20 kilométernyi szakasz jutott a Gödöllői-dombságban tevékenykedő Gödöllői és Valkó Erdészetek területeire is.

Szintén a vadászati infrastruktúra újragondolásának eredményeként bontottak el 10 elöregedett nagyvad-etetőt. Ezen túl több, használaton kívüli épület romjaitól is megtisztult az erdő, elszállították például a Szentendre közeli Szabadság-forrás melletti egykori táborhely romjait, több egykori katonai őrtornyot és omladozó erdei kunyhók maradványait, de több illegális hulladéklerakót is megszüntettek Páty és Biatorbágy térségében.

Az erdészek továbbá számos létesítményt fel is újítottak, újjávarázsoltak: a visegrádi Fekete-hegyen megújult a Madas László Erdészeti Erdei Iskola madármegfigyelő lese, és új fedést kaptak a Budakeszi Vadaspark víznyelő aknái. A szakemberek több kisebb erdei kunyhót is kicsinosítottak, és elvégezték az elöregedett berendezések karbantartását, így például új cserépkályha készült a Budai-hegységben található Anna-lak épületében.


(forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok