Környezetgazdálkodás

Befejeződött az egykori lőtér rehabilitációja a Hortobágyon, a legeltetésre alkalmassá tett területet a gazdák hamarosan igénybe vehetik. További nyolc területet hasonlóan állítanak helyre.


Nagy István agrárminiszter a helyszínen, december 6-án tartott projektzárón elmondta: a kormány európai uniós és hazai forrásból, mintegy hárommilliárd forintot biztosított arra, hogy a természetes környezetet helyreállítsák eredeti formájába. Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: a 4100 hektárnyi terület helyreállítása természetvédelmi területté három minisztérium (az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium) együttműködésével valósult meg. Nagy István úgy fogalmazott: „eleink kizsákmányolták a természeti környezetet, ám mi már nem bújhatunk ki a felelősség alól”.

A Hortobágy Nemzeti Park tájrehabilitációs tevékenységét méltatva a miniszter jelezte, hogy még 8 hasonló projekt vár megvalósításra hétmilliárd forint értékben. Hozzátette, országosan mintegy 38 milliárd forintból 100 ezer hektáron fog helyreállni a természetvédelmi terület.

Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, az egykori bombázólőtér rehabilitációja 2010-ben indult, a program két szakaszban valósult meg Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras és Karcag területén. Tájékoztatása szerint a több mint 4000 hektárnyi területet másfél méter mélységig kellett átvizsgálni tűzszerészeti szempontból, ennek során 40 720 darab robbanószerkezetet, illetve robbanótest-maradványt találtak, és 5000 bombatölcsért kellett betemetniük.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei