Gazdaságfejlesztés

Az Európai Bizottság megemelné a de minimis támogatás felső korlátját - derül ki a testület közleményéből. A de minimis, azaz „csekély összegű” támogatások a jelenlegi rendszerben három egymást követő évben legfeljebb 15 000 eurót tehetnek ki igénylőnként.


A csekély összegű támogatásokat nemzeti hatáskörben lehet kiírni, nincs szükség a jogcím előzetes brüsszeli engedélyeztetésére. Ilyen címen fut például hazánkban a sertés-törzstenyészetek fenntartásának támogatása vagy a tenyészkos, tenyészbak beállítás támogatása. Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja – német kezdeményezésre - hogy annak az állami támogatásnak a felső határát, amit vállalkozásoknak lehet adni, a Bizottság előzetes értesítése nélkül a következő három évben, emeljék meg a jelenlegi 15 ezer eurós (4,7 millió forint) összegről 25 ezer euróra (7,8 millió forint).

A javaslat előzménye, hogy tavaly az agrárminiszterek konferenciája 30 000 eurós felsőhatárra tett javaslatot. A keret emelkedése egyrészt jó hír, másrészt a tagállamnak bírnia is kell anyagi forrásokkal, ha egy ilyen jellegű támogatási jogcímet meghirdet. Annak érdekében, hogy a támogatás ne okozzon piaci torzulásokat, a Bizottság egy plusz biztonsági elemet is beépítene a rendszerbe: egyetlen mezőgazdasági szektor sem részesülhet nagyobb támogatásban, mint a csekély összegű támogatásokra szánt nemzeti boríték fele. Ahol még nincs ilyen, ott központi nyilvántartást kell vezetni a kiutalt de minimis támogatásokról.

A bizottság az ügyben online konzultációt indított, amely április 16-án zárul. A tervek szerint a tagországok meghallgatása után, idén nyáron születik meg a végleges döntés.


(forrás: EB)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei