Gazdaságfejlesztés

Magyarországon is kiépül az agrár-innovációs operatív csoportok hálózata, amely segíti a mezőgazdasági innovációban érintett szereplők együttműködését projektjeik megvalósításában.


Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára hétfőn az Európai Minőség Héthez kapcsolódó Minőség-Innováció - 2018 nemzeti konferencián és díjátadó ünnepségen felidézte, hogy az Európai Unió 14 tagállamában 600 agrár-innovációs csoport működik, Magyarországon vidékfejlesztési forrásból az erdőgazdálkodás, az élelmiszer-feldolgozás és a mezőgazdasági termelés területét érintő agrár-innovációs operatív csoportok létrehozására, beruházásuk segítésére 27 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre és a pályázatok értékelése folyamatban van.

A helyettes államtitkár megjegyezte, a magyar innovációs operatív csoportok hamarosan bekapcsolódnak a nemzetközi körforgásba, továbbá Magyarországon is kiépül az agrár-innovációs operatív csoportok hálózata, amely segíti a mezőgazdasági innovációban érintett szereplők együttműködését projektjeik megvalósításában. Hangsúlyozta, az innováció az agráriumban is egyre jelentősebb szerepet játszik, a közösségi agrárpolitika 2021-től az innovációt, a digitalizációt, a modernizációt kívánja erősíteni.

A konferencián Molnár Pál, az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a finn államelnök által 2007-ben indított Minőség-Innováció nemzetközi két fordulós pályázaton a magyar indulók rendszeresen sikeresen szerepelnek. Magyarország meghívás alapján 2013 óta vesz részt a nemzetközi versenyben, azóta minden évben díjakat hozott el. A nemzeti versenyben sikeresen szereplőket lehet nevezni a második fordulóba, a 2018. évi pályázat nemzetközi elismeréseit 2019. február végén adják át Pekingben.  

Az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottsága közleménye szerint a Minőség-Innováció 2018 pályázat nemzeti díjnyertese mikro- és startup vállalkozások kategóriában a STE Sprout Technologies Kft. prémium minőségű, biztonságos állati eredetű élelmiszerek termelése a STE takarományási rendszerrel pályázata. Felelős és környezetfenntarthatóságra irányuló innovációk kategóriában az Agrova Kft. Phylazonit Technológia a precíziós mezőgazdaság szolgálatában pályázat.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei