Vármegyei hírek

A november végi megyei küldöttgyűlésen a tagok Berek Gábort választották meg a nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnökének a hat és fél év után búcsúzó Gombos Sándor helyett. A szakember szívügyének tekintette és tekinti ma is a somogyi agráriumot, melytől nem szakad el véglegesen.


Hogyan lett 2013-ban a kamara elnöke, mi volt akkor a cél?

Tizenkét évnyi egyetemi munka után az üzleti szférában dolgoztam, majd 2010-ben kerestek meg, hogy legyek az akkori Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal regionális vezetője, három évvel később pedig a szerveződő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői kértek fel arra, hogy lássam el a megyei elnöki feladatokat. Szívesen elvállaltam, mert nagy lehetőségeket láttam az új szervezetben. Mindig is úgy gondoltam, hogy az agárkamarának is kiszolgáló, szolgáltató, érdekvédelmi szervezetnek kell lennie. Gondoljunk csak arra, hogy Somogyban mintegy 15 ezer tagja van a kamarának, amiből 10-12 ezer kimondottan kis agrártermelő, és ezeket a kicsiket mindenképpen gyámolítani kell. Nincs adminisztratív hátterük, nincs informatikai jártasságuk, tehát a falugazdászoknak kell kiszolgálniuk őket, hogy egyáltalán valamilyen támogatáshoz hozzájussanak vagy eleget tudjanak tenni bejelentési kötelezettségeiknek.


Hogyan oszlik meg nagyságrendet tekintve a többi megyei gazdálkodó?

Körülbelül 5 ezer jelentősebb volumenű agrártermelő van a megyében, mintegy 7 ezer azoknak a gazdáknak, illetve vállalkozásoknak a száma, akik egységes kérelmet nyújtanak be, és az utóbbiak közül is szinte a 80 százaléknak a kérelmét a falugazdászok adják be.


Mi volt a legfontosabb, legnagyobb feladat?

Amire mi nagyon odafigyeltünk, az a kistermelők felkarolása, és ennek ők örültek is. Az előbb már említett gyámolításon túl segítséget nyújtottunk azoknak, akiknél láttuk, hogy bár falun szeretnének maradni és dolgozni, de tudnak felesleget termelni, amit valamilyen csatornán keresztül el akarnak adni. Ezeknek a csatornáknak a kiépítése volt a legfontosabb feladatunk, hiszen felméréseink szerint a megyében 700 olyan kistermelő van, aki képes lenne megjelenni a piacon, közülük 100-120 termelővel vagyunk kapcsolatban, aki ezt szeretné is meglépni.


Mivel tud/tudott segíteni számukra a kamara?

Egyrészt kistermelői piacokat szerveztünk, ami egyre népszerűbb a vásárlók és fogyasztók körében is, egyre többen szeretik tudni, hogy honnan, kitől származik az az áru, ami később a család asztalára kerül. Életre hívtuk a Gasztrorandi, Gasztrotali programot, ahol a kistermelőket a vendéglátókkal hoztuk össze, ahol még mi is meglepődtünk, hogy a legjobb éttermek képviselői, séfjei is megjelentek, keresve azokat a helyi ízeket, melyekkel különlegessé tudják tenni a kínálatukat. Ilyen például a somogyi szarvasgomba vagy a különleges lekvárok és szörpök sokasága.


Ugyanakkor a nagyközönség felé is nyitott a szervezet.

Igen, egyik ékes példája a megyei borstratégia vagy a Somogyi Borfesztivál, a Somogyi Bormustra, ahol és amikkel a megyei önkormányzattal közösen a somogyi borokat akartuk és akarjuk bemutatni a fogyasztóknak. A bor egy igen vonzó élelmiszer, és ezeken a rendezvényeken ez be is bizonyosodott, hatalmas érdeklődés övezte ezeket a programokat.


Hogyan tovább Gombos Sándor nélkül?

Egy nagyon jó kis csapat jött itt össze a megyében a kamaránál, és remélem, hogy az utódom is folytatni fogja a már megkezdett munkát. Az elmúlt években sok megmérettetésen átestünk, és a megye mindig jól is szerepelt, kívánom, hogy ez a jövőben is így legyen. Biztosan hiányozni fog először az a napi rutin, amit kialakítottam az elmúlt hat és fél évben, és a telefonom is csörögni fog egy darabig, de állok a kollégák rendelkezésére, ha valamilyen kérdésben segíteni tudok. A középméretű szőlőbirtokom ad bőven munkát, az egyetemen is maradok óraadóként, ami szellemileg frissen tart, és ami a legfontosabb, hogy több időt tudok majd a családommal tölteni.


(forrás: Kapos Extra)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám