Megyei hírek


A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az idei évben is megszervezte a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem Programot és az ahhoz kapcsolódó adománygyűjtést Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.


A megyében az idei évben öt gyűjtőponton adhatták le adományaikat a gazdálkodók. 633 nagylelkű felajánlótól összesen 127,8 tonna adománybúza érkezett be a gyűjtőpontokra. A megyei adománybúza megőrlését az idei évben is a Szatmári Malom kft. jászberényi malma vállalta.

A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem Program Jász-Nagykun-Szolnok megyei Búzagyűjtő Nap és Kenyér Ünnep rendezvényét 2020. augusztus 20.-án tartották Törökszentmiklóson. 2014-ben hagyományteremtő céllal szervezte meg Jász-Nagykun-Szolnok megye a Magyarok Kenyere Program keretében a megyei Búzagyűjtő Naphoz és Kenyér Ünnephez kötődő ünnepélyt. Első évben Kenderes, majd Jászapáti, Kunszentmárton, Kisújszállás, Abádszalók és Szolnok adott helyszínt a megyei ünnepségeknek. Az idei évben Törökszentmiklós városa a program házigazdája.

A rendezvényen köszöntőt mondott Markót Imre, Törökszentmiklós város polgármestere és Hubai Imre Csaba a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke, a MAGOSZ megyei elnöke. Ünnepi beszédében a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot és a nagylelkű gazdákat méltatta Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos alelnöke, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

A búzagyűjtést szimbolizálva 12 lovas fogaton érkezett az összegyűlt termény, melyet Bordás Péter főtisztelendő plébános, Szabóné Csökmei Edit nagytiszteletű asszony és Beke László baptista lelkész áldott és szentelt meg. A megye mind a 78 településéről érkezett búza felajánlás.

Támogatóik kiemelkedő és önzetlen segítségnyújtását, adakozását megköszönve 11 segítő részére köszönetünk jeleként Györfi Sándor Kossuth-és Munkácsy díjas szobrászművész kisplasztikáját adták át a rendezvényen. Magyarok Kenyere kisplasztikát kapott Búzás Sándor, Hagyó Attila, Kovács László, Póth János, Szatlóczki Ágnes, Szilágyi László, Szatmári Zoltán, Kis Józsefné, Urbán Zsombor, Budai Ferenc és Kovács Norbert. A díjak átadásánál Berta Fruzsina, az idei országos „Gazdász Szépe” verseny győztese segített.

Az új kenyeret, mely a megyei gazdák által felajánlott és összegyűjtött búzából őrölt lisztből készült, a Római katolikus egyház képviseletében megszentelte Bordás Péter főtisztelendő úr, a Református Egyházközség képviseletében megáldotta Szabóné Csökmei Edit nagytiszteletű asszony és a Baptista Gyülekezet képviseletében Beke László lelkész. Az új kenyeret Póth János törökszentmiklósi gazdálkodó szegte meg.

A MAGOSZ megyei elnöksége döntése értelmében minden évben más település a Program házigazdája. Az eddigi hagyományoktól eltérően idén két házigazda kiválasztására került sor, külön választva a búzagyűjtő napot és búza összeöntés ünnepét a kenyér ünneptől. A program megyei jelképét, a péklapátot Markót Imre polgármester úr, a díszkenyeret Hubai Imre Csaba elnök úr adta át a program 2021. évi házigazdáinak: Karcag és Mezőtúr városának.

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei