A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több megyét érintő iskolai tájékoztató fórumsorozata február 26-án Szekszárdra ért, ahol a város két iskolájában jártak az előadók.
Tolna a 14. a megyék sorában, ahová a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője és a megyei igazgatóság elnöke ellátogatott. Szekszárdon elsőként a Garay János Gimnázium tanulói, majd a Baka István Általános Iskola diákjai hallgathattak előadást az élelmiszerek tudatos vásárlásáról, és meg is kóstolhatták a helyi termelők által biztosított élelmiszereket, így a négyféle almát, mézet, diót, aszalt gyümölcsöt, gyümölcsleveket, zöldségeket.
– Nemcsak az a fontos, hogy egészséges élelmiszert vásároljunk, hanem az is, hogy ezeket megfelelő időben fogyasszuk – hívta fel a diákok figyelmét Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos szóvivője az „Itthonról Otthonra” elnevezésű roadshow-n. – A reggelinek különösen nagy jelentősége van étkezésünkben. De legalább ilyen fontos, hogy naponta ötször étkezzünk. Különösen fontos, hogy minél változatosabban tegyük mindezt, azaz fogyasszunk különböző állati és növényi eredetű élelmiszereket. És fontos az is, hogy minél gyakrabban kerüljön gomba az asztalunkra.
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy-egy felnőttnek naponta legalább mintegy 400 gramm gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest kell(ene) fogyasztania, így jelentősen csökkenthető a szívbetegségek, illetve a stroke kockázata is. A NAK programja szerves részét képezi annak a törekvésnek, hogy egész évben tanító, ismeretterjesztő jelleggel olyan látásmódformáló információkat juttassanak el közérthetően gyermek és felnőtt fogyasztókhoz egyaránt, melyek elősegítik a magyar termékekbe vetett bizalmat.
A program során nemcsak felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra, hanem a zöldség-, gyümölcs-, hús- és tejtermékfogyasztás témakörében megismerkedhetnek a diákok azzal, hogy miként, honnan kerül az élelmiszer nap mint nap asztalukra. Így többek közt arról is szó esett az előadásokon, hogy a hazai friss zöldséget megkülönböztethetjük a messziről, olykor sok ezer kilométerről ideérkezett, mesterségesen érlelt importtermékektől.
– Vajon kevesebb beltartalmi értéke van a mai almának, mint mondjuk a hatvan évvel ezelőtt termesztettnek? – tette fel a kérdést Vendégh Edit, a megyei agrárkamara elnöke. – Nagyon sok vizsgálatot végeztek ebben a témában: 1950 és 1999 között 47 gyümölcsöt és zöldséget vettek nagyító alá, tizenhárom-féle tápanyagot vizsgáltak, ebből hétnél nem tapasztaltak változást, hatnál viszont kisebb-nagyobb mértékben. Zöldségek esetében volt nagyobb az eltérés. Az okok többfélék, például meghatározó a termesztés, tárolás módja, milyen érettségi szinten szedték le, milyen hosszú volt a szállítási idő, illetve a genetikus hígulásnak is van jelentősége: a gazdák olyan fajtákat termesztenek, melyek nagyok, szépek, vagyis eladhatók. Ez utóbbi is gyengíti a beltartalmi értéket.
Képgaléria az eseményről
diakforum_szekszard_2018
szekszard_180226_final7030.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7030.jpg
szekszard_180226_final7041.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7041.jpg
szekszard_180226_final7044.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7044.jpg
szekszard_180226_final7058.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7058.jpg
szekszard_180226_final7061.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7061.jpg
szekszard_180226_final7087.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7087.jpg
szekszard_180226_final7102.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7102.jpg
szekszard_180226_final7107.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7107.jpg
szekszard_180226_final7109.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7109.jpg
szekszard_180226_final7122.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7122.jpg
szekszard_180226_final7145.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7145.jpg
szekszard_180226_final7148.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7148.jpg
szekszard_180226_final7150.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7150.jpg
szekszard_180226_final7170.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7170.jpg
szekszard_180226_final7180.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7180.jpg
szekszard_180226_final7200.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7200.jpg
szekszard_180226_final7220.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7220.jpg
szekszard_180226_final7222.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7222.jpg
szekszard_180226_final7225.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7225.jpg
szekszard_180226_final7236.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/diakforum_szekszard_2018/szekszard_180226_final7236.jpg
(forrás: teol.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)