Megyei hírek

Gazdafórumot tartottak a Békés megyei Nagyszénáson 2018. március 10-én.

 

A megjelenteket Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke köszöntötte, majd tájékoztatást nyújtott a kamara megyei szerepvállalásáról. Elmondta, a Békés megyei termőföldek döntő többsége kihasznált, hozzátéve, hogy ha Békés megye az ország éléskamrájának tekinthető, akkor Dél-Békést Békés megye éléskamrájának kell nevezni. Beszélt arról, hogy a kamara magas szakmai színvonalon működik, és hogy a kötelezők mellett önként vállalt szolgáltatásokat is biztosít, ezek között megemlítette a minden Békés megyei települést lefedő falugazdász hálózat működtetését.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a kérelem beadáshoz kapcsolódó EMGA/EMVA-ból, valamint a Vidékfejlesztési Program költségvetéséből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatosan tartott tájékoztatót.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke beszélt a magyar agrárium jelenlegi helyzetéről, szerepéről, illetve kitörési pontjairól. Mint mondta, Magyarország azon az állásponton van, hogy meg kell tartani az európai uniós, kétpilléres közös agrárpolitikát.
– Az agrárium kibocsátása 2010-hez képest 40 százalékkal emelkedett, az export 5,8 milliárdról 9 milliárd euróra nőtt. A mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 72 ezerrel emelkedett, ami 30 százalékos növekedést jelent – sorolta.

Kiemelte, hogy olyan pályázati rendszert alakítottak ki, ami az ágazatok fejlesztéséhez jelentős mértékben hozzájárul. Amíg nyolc éve a vidékfejlesztési források mindössze 17 százalékát fordították beruházásokra, addig ma ez az arány 60 százalék körüli.
– Az a cél, hogy korszerű termelés és modern feldolgozóipar legyen Magyarországon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, annak szakmai csapata a biztosíték, a garancia arra, hogy az európai uniós források a jövőben is elérhetők lesznek a gazdák számára, bármilyen változások is lesznek, bármilyen rendszert is alakítanak ki – zárta a MAGOSZ elnöke, hozzátéve: azt kérik az Európai Uniótól, hogy – reálértéken nézve – a jelenlegi forrást biztosítsák továbbra is a magyar gazdáknak.


(forrás: nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok