Megyei hírek

Első alkalommal végeztek Somogy megyében mesterlovászok, a NAK által szervezett képzés keretében. A kamara megyei elnöke szerint más, agráriumhoz kötődő szakmában is születhetnének mesteri címek a jövőben.


Arról gyakran lehetett hallani, hogy mesterekké válnak az ipar vagy a vendéglátás területén dolgozó szakemberek. Ám az agrárium terén ez kevésbé volt megszokott, eddig. A múlt héten többen is sikeresen tettek mesterlovász-vizsgát a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolában. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett mesterképzés zárásaként nyolcan vizsgáztak a múlt héten, abból heten sikeresen teljesítettek.
– A duális képzéshez megfelelő gyakorlóhelyekre és magasan képzett mesterekre van szükség, akik oktathatnak – mondta Torma Sándor, az iskola igazgatója. – Somogy megyében még nem volt ezelőtt mesterlovász-képzés, így először végeztek itt ilyen szakemberek. Reméljük, hogy ez a fiatalok számára is példa lesz.

A mesterképzés a pedagógiai készségeket, módszertani ismereteket is próbálja elmélyíteni a hallgatókban, melyek ahhoz kellenek, hogy később maguk is oktathassanak. A vizsgázóknak a vizsgaszabályzatnak megfelelően írásbeli, szóbeli és gyakorlati feladataik voltak. Ki a lovaglást választotta a gyakorlati vizsgán, ki pedig a fogathajtást. Voltak a lovas élettel kapcsolatos feladatok, például takarmányozásból, a lovak ápolásából és a betegségek felismeréséből is bizonyítaniuk kellett.

– Somogyban jelentős az érdeklődés a lovászképzés iránt, így nagy szükség van a szakképzésben a mesterekre – mondta Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke. – Üdvös lenne, ha a mesterlovászokhoz hasonlóan más, agráriumhoz kötődő szakmában is születhetnének mesteri címek a jövőben. Hiszen a fiatalok számára is fontos motivációs tényező, hogy maguk is mesterré válhatnak.


(forrás: sonline.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei