Megyei hírek

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdák bíznak benne, hogy a hosszúra nyúlt enyhe idő után későn beköszöntött tél nem károsította jelentősebben a gyümölcsfákat és a szántóföldi növényeket.


Azt azonban, hogy szenvedtek-e fagykárt, és ha igen, milyen mértékben, csak az enyhülést követő hetekben lehet megállapítani. A megyében egyelőre nem tűnik rossznak a helyzet, a pár centis hótakaró is védte a hajtásokat a mínusz tíz foknál is hidegebb éjszakákon.

Bíró Istvánnak a Jászságban van több helyen kisebb gyümölcsöse.
– A baracknál vettem észre, hogy az elhúzódó őszi időben itt-ott rügyezni kezdtek a fák. Ezek a bimbók biztos, hogy elpusztultak a mínuszokban. Ám nem hiszem, hogy egyelőre komolyabb fagykártól kellene tartani. Voltak már ennél sokkal zordabb teleink is. Egyébként meg a virágzás, beporzás idején az optimális időjárás nagyban ellensúlyozhatja a hideg kártételét. Persze jöhet még kemény idő. Az utóbbi években meglehetősen kitolódott a tél, pár éve még húsvétkor is havazott az országban. Az viszont nem lenne jó, ha elkezdene kitavaszodni és utána zuhanna vissza jelentősen a hőmérséklet. Van egy kevés szőlőm is, annál nem vettem észre, hogy megindult volna a rügy. A tőkék egy része alatt viszont felgyülemlett a belvíz, pont ott, ahol fiatal, zsenge szőlőoltványok is vannak, így nem szeretném, ha befagynának ezek a belvíztócsák – fejtette ki.

– A szántóföldeken lassan kienged a fagy, de hogy az őszi repcében, gabonában mekkora fagykár keletkezett, azt csak akkor lehet majd megállapítani, ha majd megindul a fejlődésük – mutatott rá Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. – Lehet elővizsgálatokat végezni. Az úgy történik, hogy behozunk melegre szántóföldi növényeket, ezzel előbbre hozzuk a hajtások megindulását, és ebből következtetünk a várható termés milyenségére.

Mint mondta, megvizsgálják a gyümölcsöket is: az almástermésűeket (almát, körtét, naspolyát, birset), a csonthéjasokat (cseresznyét, meggyet, szilvát), a bogyótermésűeket.
– Esetükben hajtásokat viszünk be a melegre, és abból, ahogy kihajt, láthatjuk, mennyire károsodott. De egyelőre úgy néz ki, ha a továbbiakban komolyabb hőingadozás nem lesz, akkor jelentősebb fagykár nélkül megússzuk a telet.

Ha a talaj kiolvad és napos, szeles idő jön, a jó ­minőségű talajokon hamar eltűnhet a belvíz
– Tíz-tizenkét nap alatt a megyei földterületek kilencven százaléka művelésbe hozható, március végére valószínűleg alkalmassá válik a talaj a művelésre. A fagymentes napokon a gyümölcsösökben a gazdák elvégezhetik a lemosó permetezést, a szántóföldeken pedig sor kerülhet a fejtrágyázásra, trágyázásra, ha szükséges, növényvédelmi kezelésekre, és a tavaszi vetés előkészítése is elvégezhető – tett hozzá az elnök.


(forrás: szoljon.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei