Megyei hírek

Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel útjára indult az az almafogyasztást ösztönző kampány, amely ezúttal Békéscsabára látogatott. Az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ez alkalomból tartott termelői almavásárral és almakóstoltatással egybekötött sajtótájékoztatót 2018. december 5-én.


A kampánnyal, amely egyébként jól beleillik az „Európai Friss Kalandok” című többéves programunkba is, az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az almafogyasztás előnyeire, és ezáltal növeljük az étkezési alma iránti hazai keresletet – hangsúlyozta Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke (képen, középen).

A békéscsabai piacon az ovisok is falatozhattak a friss gyümölcsből. Pusztai József, a HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. ügyvezető-igazgatója szerint az európai uniós átlaghoz képest a magyarok kevesebb almát esznek, pedig a gyümölcs fogyasztása egészségügyi és gazdasági szempontból is fontos. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke szerint az is lényeges, hogy szezonális almát válasszunk, melyekből nagyon sokféle étel készíthető.
– Ez olyan gyümölcs, amelyet minden korosztály nyugodtan fogyaszthat. A nagyon kicsiknek reszelve, akár keksszel összekeverve lehet adni. A nagyobbak gyümölcsként fogyaszthatják, a napnak bármelyik szakaszában. Az almából lehet reggeli, uzsonna, tízórai vagy vacsora is – emelte ki Prohászka Béla.

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta: a programban az ország nagyobb almatermesztő régióiba látogatnak el. A céljuk az, hogy növeljék az almafogyasztás mennyiségét Magyarországon. Az ilyen alkalmakkor a gyümölcs kedvező élettani hatásait hangsúlyozzák.
– Ez a gyümölcs a magyar piacon szinte egész évben elérhető, minden elemében egészséges és biztonságos úton kerül az üzletláncok polcaira – tette hozzá Ondré Péter. Kiemelte: a szülőknek is nagy felelősségük van abban, hogy a gyermekeik mennyi almát fogyasztanak, melyet leginkább héj nélkül, szeletelve fogadnak el a kicsik.

Békéscsaba polgármestere úgy fogalmazott: örömmel lettek házigazdái a rendezvénynek, amellyel felhívhatják a békéscsabaiak figyelmét az egyik legtöbb tápanyagot tartalmazó gyümölcs fogyasztására.
– Minden nap egy alma, az orvost távol tartja, van egy ilyen régi mondás, és azt gondolom, hogy különösképpen nem is kell ezt magyarázni. Az almafogyasztás az utóbbi időben lecsökkent Magyarországon, ezért épp itt az idő ezen változtatni, és a kicsiket, a családokat arra ösztönözni, hogy minél több almát fogyasszanak a mindennapokban. Ez az őszi-téli időszak talán növeli is ennek igényét – fogalmazott Szarvas Péter.

(nak.hu) (fotó: nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei