Megyei hírek

Fehérlik a határ, végre igazi, évszaknak megfelelő időjárással számolhatnak Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A hó jól jött a szántóföldeken, védi a kikelt zsenge növényeket.


A gazdák számára ez az időszak a tavaszra való felkészülés ideje, a gépek karbantartásának, javításának ideje is.
– Végre normális téli időnek vagyunk tanúi – jelentette ki Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke is. – A hideggel párhuzamosan megjött a hó is, ami a kikelt növényeket védi. Bízunk benne, hogy további hóval is számolhatunk. Ha tartós fagy jön, az mindenképpen jó hatású a kártevők szempontjából, főleg az invazív fajokat, poloskaféléket ritkítja, melyek nem tudtak még alkalmazkodni az itteni évszakok változásaihoz. A pockok kártétele is csökkent a művelt területeken, bár az útpadkák mentén, a töltéseknél még nem annyira.

– A 2018-as évet tekintve elmondható, hogy összességében átlagos esztendőn vagyunk túl. Bár a korai tavaszi növényeknek nem kedvezett az időjárás, de a későbbieknek, a kukoricának, a napraforgónak, zöldségeknek, gyümölcsöknek igen, kivéve a barackféléket, melyeket fagykár ért. A nyári aszály júliusban, augusztusban éreztette hatását, de a megfelelően művelt területeken átvészelték ezt az időszakot a növénykultúrák, néhány aszálycentrum kivételével, ami a megye 5-10 százalékán jelentkezett – mondta. – Az őszi vetésű növényeknek jó talajállapotokat tudtunk teremteni, lehetett porba vetni. A csapadék ugyan kicsit későn érkezett, de ez csak a tenyészidőt rövidítette meg, ezt a növények tavasszal be tudják hozni.


(forrás: szoljon.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei