Megyei hírek

A megye négy történelmi borvidékének 68 borászata 214 mintát nevezett a NAK által szervezett idei Veszprém megyei borversenyre. A március 21-i megmérettetésnek a NAIK Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete adott otthont, közel ötven bíráló értékelte a nedűket. Cikkünkből megtudja azt is, hogy melyik borok kapták a legtöbb pontot; de van, ami örökre titok marad.

Mi is megtapasztaltuk a helyszínen: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete és a házigazda intézet munkatársai igazán kitettek magukért, példásan bonyolították le a versenyt, ahol hét asztalnál hét bírálói csapat orra, szeme és ízlelőbimbói alakítottak véleményt a nedűkről.

Hagyományosan a fehérborok voltak túlsúlyban a nevezettek közt: a pincészetek 131 fehér mellett 64 vörössel, 17 rozéval és két pezsgővel szálltak versenybe. A százpontos bírálati rendszerben végül a legmagasabb értéket elért bor 95,3 pontot, a leggyengébb bor 50 pontot kapott. De ne rohanjunk ennyire előre! Megnyitó, aztán „belövés”!

A reggeli megnyitón Májer János intézetigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, aki hangsúlyozta, hogy ez már a 22. megyei borverseny náluk, szakértő, tapasztalt csapattal. Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte, hogy ennek a borversenynek a híre már túllépte a megye határait, amit az is bizonyít, hogy a tavalyi itteni három első helyezett bor az országos VINAgora versenyen is nagyaranyat érdemelt ki. A megyei verseny vonzásköre túllépte már a megyehatárt, és ez a borturizmusnak is javára válik. Aki azelőtt csak a Balaton közelsége vagy a Balaton-felvidék szépségei miatt fordult meg itt, újabb okot talál a látogatásra. S – mint idézte – ha betéved valamelyik Veszprém megyei borász pincéjébe, ahol kiváló helyi borfajtákkal kezd barátkozni, még a végén úgy járhat, mint az elveszett követ Kányády Sándor versében, aki a lement a pincébe, a bortól egyre szomjasabb lett, és talán még most is ott iszik.

Kállay Miklós professzor, zsűrielnök, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke persze azonnal reflektált erre: ő szívesen vállalja a versbéli szerepet, hiszen a borok kémiájának ismerete mellett előszeretettel fogyaszt is egy-egy pohárral belőlük.  

Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott – aki a badacsonyi Vinum Vulcanum borlovagrend tagja – elmondta, hogy hivataluk a borokhoz kapcsolódóan elsősorban minőségi ellenőrzéseket végez, illetve támogatások kijuttatását, de mindig segítően fordulnak a borászok felé. Közös érdek, hogy Veszprém megye történelmi borvidékei, borai és a hozzájuk kapcsolódó szálláshelyek méltó helyre kerüljenek a magyar gasztronómia és turizmus térképén. Mint megemlítette, nemrég a NAK-kal kötöttek együttműködési megállapodást tevékenységeik összehangolását célozva. Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében a borászat turizmusban betöltött egyre növekvő szerepét hangsúlyozta, a szimbolikus helyszínt is méltatva, hiszen a Badacsony a Balaton térségének egyik legemblematikusabb eleme.

Végezetül Kállay Miklós zsűrielnök elmondta, hogy a novemberi újbor- és december eleji rozéverseny amolyan felvezetés volt, az év első igazi szakmai megmérettetése a Veszprém megyei palackos borok versenye. A rendezvény nemcsak verseny, hanem szakmai találkozó is, ahol a fiatalok szerepvállalása egyre jelentősebb. A fogyasztóknak pedig jó lehetőséget teremt a borverseny a tájékozódásra

A hivatalos megnyitót követően egyből elkezdődött a bírálat, a bírálók helyet foglaltak a termekben, hét asztalnál, s – a NAK megyei kollégái segítségével – a „belövő” bor a poharakba került. Elsőként dr. Janky Ferenc asztala értékelt, 80 pont körülive „belőve” a nyitó tételt. Hogy a többi asztalnál is közeli alapossággal dolgoztak, azt jól mutatta, hogy mindegyik „asztalelnök” arról számolt be, hogy 78-83 pont közöttire taksálták az első italt, gyenge ezüstérmesre.

Eztán magára maradt a közel ötven borbíráló, persze olyannyira nem is, hiszen 214 tétellel kellett megismerkedjenek, a NAK kollégái aktív segítsége mellett, akiket Győrffy Szabolcs koordinált. Ízlelési érzékük megtartásában az asztalokra kihelyezett sajtok, ásványvíz és almadarabok segítettek. Szakavatott tanácskozásba torkollt sok tétel bírálata, de végül mindegyiknél megszületett a pontszám. Néhány óra múlva elkészült az összesített eredmény, Excel-táblán rendszerezve pontszám szerint minden tételt.

És a végeredmény: A három legmagasabb pontszámot kapott bor a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016-os badacsonyi olaszrizlingje, Mészáros József 2015-ös pécselyi olaszrizlingje és Szászi Endre Szent György-hegyi Zeusza lett. E három bor Országos Borversenyen indulását támogatja a NAK megyei szervezete. Az első tízben végzett még a NAIK 2017-es késői badacsonyi szürkebarátja, a Dobosi Pincészet 2016-os bio olaszrizlingje, a Varga Pincészet 2017-es Aranymetszés badacsonyi olaszrizlingje, az Első Magyar Borház Szeremley Birtok 2018-as Zeusza, a Fodorvin Családi Pincészet 2017-es aszófői olaszrizlingje, a dörgicsei Pántlika Pincészet 2012-es cabernet sauvignonja és a Kőróka Pincészet 2015-ös badacsonyi olaszrizlingje.

Kérdés talán csak egy maradt. Vajon melyik pincében lehet mái napig a Kányády-vers elveszett követe?

 

(nak.hu / Pécsek Imre; fotók: Lévai Zsolt)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei