Országos hírek

Ellenjegyezték a támogatói szerződéseket, így a kamara elindíthatja régi-új információs szolgáltatását és a jégeső elleni védekezést lehetővé tévő rendszer kialakítását. A kormány pedig a jövőben több feladatot is adna a NAK-nak.


A napokban két, a kamara számára fontos ügyben volt komoly előrelépés. Mint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke október 30-i sajtótájékoztatóján elmondta, a Miniszterelnökség vezetője aláírta azokat a támogatói szerződéseket, amelynek köszönhetően elindul a kamara Tájékoztatási szolgáltatás (TISZ) elnevezésű programja, illetve lehetővé válik a jégkármérséklő-rendszer kivitelezésének elkezdése.

Ahogy a NAK elnöke fogalmazott, eddig is volt a kamarának a gazdákat információkkal ellátó szolgáltatása – amelyet az előzős uniós költségvetési forrásokból finanszíroztak –, ennek részeként több szakmai kiadvány jelent meg. Úgy vélte, ezzel is sikerrel tudták szervezni az uniós közös agrárpolitika hazai bevezetését. Az új ciklusban pedig már a Vidékfejlesztési Program keretén belül nyílt hasonló lehetőség – így a kamara pályázott a Tájékoztatási szolgáltatás megvalósítására, és nyert is.

Ennek eredményeként 7,8 milliárd forinthoz jut a NAK, aminek – mint Győrffy Balázs megjegyezte – 80 százalékát a 650 fős falugazdász-hálózat működtetésére kell fordítania. (Ez azt is jelenti, hogy a korábban a tagdíjakból erre a célra szánt 1,2 milliárd forintot valószínűleg más, egyéb szolgáltatások javítására lehet fordítani.) A TISZ-ben – amelynek külön hírcsatornája a kamara portálján is megtalálható – vállalta a NAK, hogy minimum évi 160 ezer ügyfélkapcsolatot létesít, 1200 csoportos tájékoztatót, hat regionális és két országos tájékoztatót tart, továbbá évi két szakmai kiadványt állít össze és háromszor a falugazdászokat is továbbképzi. Az elnök hozzátette, ennél jóval többet szeretne a kamara vállalni.

Lázár János és Győrffy Balázs tájékoztatott

 

A másik program, a jégkármérséklő-rendszer bevezetése hónapok óta zajlik már: a szintén a Vidékfejlesztési Programon belül meghirdetett pályázat papírmunkáival párhuzamosan a műszaki-technikai előkészítés is haladt. Így, a kamara utóbbi kapcsán feltételes közbeszerzési eljárásokat is lefolytatott, hogy ha minden jogi akadály eltűnik, akkor a megvalósításhoz mihamarabb hozzá lehessen fogni. Az 1,8 milliárd forintos VP-s forrásból megvalósuló rendszer konkrét működéséről és a működtetéséről Győrffy Balázs többször is nyilatkozott (a részleteket idén év elején ismertette), ehhez képest annyi módosult, hogy végül összesen 986 talajgenerátort helyeznek üzembe az ország teljes területén, amiből 222 lesz automatizált. Változatlan viszont a vállalt 2018. május 1-i start, lévén a meteorológusok szerint a „jégesőszezon” általában ezen a nyáreleji napon kezdődik.
– Ez a két program érdemi és jelentős segítséget nyújt a gazdálkodóknak – jegyezte meg a NAK elnöke.

A NAK székhelyén megtartott sajtótájékoztatón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, nagy szakmai viták után bízták a jégkármérséklő-rendszer kiépítését és működtetését a kamarára. Hozzátette, a kormány elismeri a köztestületen belüli komoly szakmai tevékenységet, így a mostani két új feladat, valamint a falugazdász-hálózat fenntartása és a helyi földbizottsági teendők mellett a kamarai választás után még több agrárfeladatot kíván a NAK-ra bízni.

A tárcavezető megjegyezte a NAK eddig is kiemelt stratégiai partnere volt a kormánynak, és a jövőben is annak tekinti. Mint mondta, e kapcsolat jegyében több ügyben is a kormány segítségére volt a kamara. Így jelentős szerepe volt a Vidékfejlesztési Program elkészítésében, a hazai földek tulajdonjogával kapcsolatos, a kormány és az Európai Bizottság közötti – jelenleg bírósági szakaszban tartó – jogvitában, aztán a kis- és közepes vállalkozások, a kisbirtokosok versenyképességének, termelékenységének javításában, valamint vidék megtartó-képességének erősítésében.

A nap folyamán a tárcavezető és a kamara elnöke egyeztetett is az aktuális agrárügyekről

 


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám