Országos hírek

2018. február 20-21-én már negyedik alkalommal kerül sor az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum szervezésében a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciára.


A 2018. február 21-i PREGA konferencia fókuszában idén a megoldások és a megtérülés áll. A 2017-ben bemutatkozó PREGA SCIENCE tudományos konferencia ismét helyet kap a programban – erre egy nappal korábban, február 20-án kerül sor –, és célja továbbra is, hogy a gyakorlati felhasználók mellett a tudományos élet képviselői is tapasztalatot cseréljenek. A konferencia hagyományaihoz ragaszkodva neves külföldi előadók számolnak be a precíziós gazdálkodás nemzetközi irányairól és fejlődéséről.

A plenáris előadások és a szekciótanácskozások résztvevői többek között a következő témákat boncolgatják:
-    Milyen adatok alapján valósítható meg a precíziós gazdálkodás?
-    Mi a műszaki rendszerminimum?
-    Hogyan kapcsolódik a jövő finanszírozása és támogatási rendszere a precíziós gazdálkodáshoz?
-    Milyen közösségi kezdeményezések, kutatások segítik a tapasztalat megosztását?

A szekciók

-    Szántóföld (két részben): A szekció 2018-ban a talajra, valamint a talajadatok gyűjtésének fontosságára, az abból kinyerhető információk megbízhatóságára, illetve az adatok alapján készített szaktanácsadási lehetőségekre koncentrál. Bemutatják azokat a lehetőségeket, amelyek a közepes, vagy kisebb gazdálkodók érdeklődését is felkeltik a helyspecifikus gazdálkodás megvalósításának lehetőségére.

-     Kertészet: Ismét jelentős szerepet kapnak a precíziós rendszerekkel támogatott zöldség-, gyümölcs-, valamint szőlőtermesztési lehetőségek, érintve a termesztéstechnológia több pontját. Emellett a szekció kibővül szenzorokkal segített vadgyümölcstermesztési lehetőségek bemutatásával.

-    Állattenyésztés/Állattartás: A szekció azokat a látogatókat várja, akik meg szeretnék ismerni a precíziós állattenyésztéshez köthető legújabb fejlesztéseket, és érdeklődnek azon technikák és technológiák iránt, mellyel növelhető az állattenyésztési ágazatok hatékonysága és versenyképessége. A szekció előadói az állattenyésztéshez kapcsolódó egy-egy gyakorlati probléma innovatív megoldását fogják bemutatni.

-    Élelmiszeripar (új szekcióként): A jövőben az élelmiszeripar és az agrárium az adatok mentén is összekapcsolódik. A tudatosabbá váló fogyasztók igénye az, hogy a feldolgozandó alapanyagok származási helye és az alkalmazott termesztéstechnológiája is visszakövethető legyen.

Az esemény kiváló lehetőség arra, hogy értékes szakmai kapcsolatok alakuljanak ki, és a precíziós gazdálkodás iránt érdeklődők megoszthassák egymással is tapasztalataikat, beszámoljanak az újdonságokról, és a felmerülő problémák megoldásairól.

A PREGA tanácskozáson a NAK standján a jégkármérséklő-rendszerrel, a biztosítási és telekommunikációs szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdésekkel várják az érdeklődőket a kamara szakértői.

További részletek és a program itt megtekinthető.(nak.hu/agroinform.hu) (fotó: agroinform.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok