Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tendert indít. A tagi igények megismeréséhez, a pályázati feltételeinek kialakításához energetikai felmérés is kezdődött.


A NAK közepes- és nagy-, legalább közel 10 ezer köbméter nagyságú éves gázfogyasztással rendelkező tagjai számára a vezetékes földgáz beszerzésével kapcsolatos tendert indít 2018. első felében a 2018/2019. gázévi energiaköltségek csökkentése céljából. A kezdeményezés eredményeként a kamarai tagok alacsonyabb gáz- és rendszerhasználati díjakkal és kedvezőbb szerződéses feltételekkel juthatnak majd gázenergiához. A gázfogyasztási szokások, illetve igények megismeréséhez, így a tender feltételeinek kialakításához felmérés indult a kamarai tagok körében a NAK portálján 2018. február 14-től március 14-ig. Az e-irodán történő bejelentkezés után a „Kamara” menüpont „Vezetékes földgáz kérdőív” almenüpont alatt található meg az online kérdőív. A felmérés keretében néhány információ, illetve fogyasztási adat megadása szükséges, továbbá a kereskedelmi szerződéseket és a csatlakozási, hálózathasználati szerződéseket (vagy titoktartási kötelezettség fennállása esetén az ezek alapján kitöltött táblázatot) kell feltölteni.

A beérkezett energetikai adatokból a NAK szakértői energetikai adatbázist hoznak létre, amely alapján megtörténik az egyes, különböző fogyasztási szokásokkal és szerződéses feltételekkel rendelkező fogyasztók szegmentálása, valamint a szegmensenkénti gázmennyiség meghatározása. Piacfelmérési célzattal a kereskedőktől előzetes árajánlatok bekérése, majd a tenderfelhívás részleteinek kialakítása, végezetül a tender kiírása történik meg. Erre várhatóan az elérhető gázár-piaci prognózisok alapján kiválasztásra kerülő, a legalacsonyabb várható gázárral rendelkező hónap alapján kerül sor.

A legjobb feltételeket biztosító, nyertes energiakereskedővel a tenderen résztvevő kamarai tagok egyénileg szerződnek le, amennyiben a legkedvezőbb érvényes kereskedői árajánlat szerinti áraknál – összköltség szemléletben – alacsonyabb árak és kedvezőbb feltételek alakulnak ki.

 


A januári földgázenergia-piaci körkép itt olvasható.


 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei