Országos hírek

Élelmiszeriparikoordinátor-hálózatot alakított ki és új szakmai kiadványsorozat első, kétrészes kötetét mutatta be október 16-án a NAK élelmiszeripari igazgatósága. Mindkettő az információáramlást és a tudásátadást szolgálja.


A kamara élelmiszeripari tagjai lassan megtalálják a helyüket a köztestületen belül, így elérkezett az idő, hogy az agrárgazdálkodók után az élelmiszer-előállítást végző tagok is nagyobb figyelmet kapjanak – hangsúlyozta a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának Ercsiben megtartott sajtótájékoztatóján Éder Tamás, a kamara alelnöke. Hozzátette, már csak azért is fontos ez, mert egyfelől a hazai mezőgazdasági termékek 70 százaléka az élelmiszeripari cégeken keresztül hasznosul, másfelől, mert ezek a vállalatok a hazai GDP-hez 2 százalékkal járulnak hozzá.

Az igazgatóság ennek jegyében – erősítve a kétirányú kapcsolatot és információáramlást – alakította ki élelmiszeriparikoordinátor-hálózatát. Ahogy Éder Tamás fogalmazott, az ország hét régiójába (Közép-Magyarország, Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak- és Dél-Alföld) delegált – és Ercsiben bemutatott – munkatársak feladata, hogy keressék fel az adott terület valamennyi élelmiszeripari tagját, erősítsék az alulról jövő kezdeményezéseket, javaslatokat. A 2018. szeptember 3-án munkába állt koordinátorok révén a tagok szélesebb rálátást kapnak a kamara, illetve az élelmiszeripari igazgatóság tevékenységeire, elért eredményeire, valamint közvetlen információkhoz jutnak az őket érintő meglévő és bevezetni kívánt kamarai szolgáltatásokról, tervezett tevékenységekről. Ezen túlmenően naprakész információkat kapnak a jogszabályi és pályázati változásokról, szakmaspecifikus hírekről, tájékoztatókról, innovációs, valamint kutatás-fejlesztési irányokról, termékfejlesztési lehetőségekről, piaci trendekről és korszerű technológiákról.
– Azt kérem, hogy tagjaink legyenek nyitottak feléjük, rajtuk keresztül bátran közvetítsék a NAK felé szakmai elvárásaikat, gondjaikat, és ígérem, hogy a kamara vezetése is nyitott lesz ezekre az észrevételekre – jegyezte meg a NAK alelnöke.

Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatója és Éder Tamás

 

Ahogy a hálózat kialakításán, úgy egy másik újdonság bevezetésén is közel egy esztendeje dolgozott az élelmiszeripari igazgatóság: ez pedig az „Élelmiszeripari kézikönyv” elnevezésű kiadványsorozat. Mint Éder Tamás elmondta, a sorozat célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása hiteles információátadással.
– A kiadványsorozat megvalósításával hozzájárulunk tagjaink minél hatékonyabb működéséhez, versenyképességük erősítéséhez, a piaci jelenlétük fokozásához, valamint a hatósági követelményeknek való megfeleléshez – jegyezte meg, egyúttal be is mutatta az első, kétrészes kiadványt, amely az élelmiszeripari alapfogalmakat ismerteti. – Ez és a leendő többi kiadvány is hasznos lesz a tagoknak és a fogyasztóknak egyaránt, ezáltal a magyar élelmiszeripar reputációját és a tudatosabb fogyasztói döntések meghozatalát is erősítik.

Az első kötetek

 

Mint Éder Tamás elmondta, az igazgatóság tevékenységének alapja a tudásátadás, ezért ahogy tavaly, úgy idén is több szakmai programot, képzést szerveztek a tagok számára. A „Tanuljunk együtt!” elnevezésű rendezvények célja, hogy lehetőséget teremtsenek a kezdő, illetve a már előállítással foglalkozó hazai kisüzemek minőségtudatos gyakorlatához.
– A 2018. tavaszi programsorozatot összességében sikeresen (4,6 átlagértékelés) zártuk a beérkezett visszajelzések alapján. Minden meghirdetett alkalomra többszörös túljelentkezés mutatkozott, ezért indokoltnak tartjuk a folytatást. Szeretnénk további témákkal, témakörökkel még kiegészíteni, mivel folyamatos érdeklődés mutatkozik egyéb termékek gyártási gyakorlata iránt is – tette hozzá.

Ugyancsak sikeresek voltak a külföldi szakmai képzések, amelyek során a tagok lehetőségük van megismerkedni az adott ország jellegzetes termékeivel, a technológiával, aktuális fejlesztési és innovációs lehetőségekkel. (Október 15. és 19. között éppen Franciaországban zajlik egy ilyen képzés. Az alelnök tájékoztatása szerint a versenyképesség egyik legfontosabb eleme a folyamatos megújulás, az innováció, az új termékek fejlesztése, a régiek újragondolása a hazai és nemzetközi trendek megismerése mellett – ezen előállítói tevékenységhez próbálnak segítséget nyújtani az Igazgatóság által tavaly és idén is megszervezett nemzetközi vásárlátogatási lehetőségek. Éder Tamás hozzátette, a látogatáslehetőségeket még inkább erősíteni szükséges. Itthon pedig a következő hónapokban több élelmiszeripari szakmai konferencia is várható.

 


Egészségesen

A sajtótájékoztató helyszíne a Biopont Kft., Magyarország piacvezető bioélelmiszer-gyártó és forgalmazó vállalatának Ercsi telephelye volt. Mint Egervári Márk ügyvezető igazgató elmondta, az 1997-ben alakult cég elsődleges célja, hogy termékeivel teljesebbé tegye fogyasztói életét, segítse az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás és a környezetbarát szemlélet minél szélesebb körben történő megismerését. A folyamatosan bővülő termékkínálatban ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó bio- és reformélelmiszerek találhatóak meg, több mint 20-féle termékcsoportban. Az ercsi üzembeli látogatásról hamarosan beszámolunk a nak.hu-n.(nak.hu/RF) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei