Országos hírek

Elkezdődött a 2019-es PREGA konferencia és kiállítás. A NAK elnöke a megnyitón elmondta, a kamara egyik kiemelt feladatának tekinti az információátadást, a legmodernebb tudás közvetítését, ezért támogatja az eseményt.


Precíziós gazdaság nélkül nem lesz megújuló magyar mezőgazdaság, az agrárdigitalizáció elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben, növeli a hatékonyságot, ezzel pedig a versenyképességet és magasabb jövedelemszintet tesz elérhetővé – mondta Nagy István agrárminiszter kedden a PREGA konferencia és kiállítás megnyitóján.

Az Agroinform.hu portál, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett, precíziós gazdálkodásról szóló tanácskozás nyitónapján a miniszter hangsúlyozta, hogy a modern technológiák használata a sikeres és tudásalapú vidék alapjait teremtik meg.
– A kormány törekszik arra, hogy a környezetet, a talajt és a vizet egyaránt kímélő helyspecifikus gazdálkodás valósuljon meg. Ennek segítésére vezették be a Digitális Jólét programot, valamint készítették elő a Digitális Agrárstratégiát, aminek lényege, hogy a mezőgazdasági termelők, az agrárszakemberek, a szakigazgatásban dolgozók a mindennapi munkájuk során minél szélesebb körben használhassák az új technológiákat, informatikai és infokommunkiációs rendszereket és elsajátítsák az ezek alkalmazásához szükséges, komplex tudást – tette hozzá.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke köszöntőjében arra híva fel a figyelmet, hogy a precíziós gazdálkodás terjedéséhez elengedhetetlen a kormányzati támogatás mind a finanszírozás, mind a törvényhozás szintjén. Mivel 2020 után az agrártámogatások rendszere valószínűleg változni fog, így a versenyképesebb, hatékonyabb gazdálkodás még jobban előtérbe fog kerülni. Mint mondta, adottságaink kiválóak, de a szemléletváltás elkerülhetetlen, hiszen „a világ nagy sebességre kapcsolt, mi sem kulloghatunk vasvillával a távvezérelt gépek nyomában”.
– A precíziós gazdálkodás egyik nagy előnye a tervezhetőség, a kiszámíthatóság, a precizitás – amint azt a neve is jelzi. A hagyományos gazdálkodás korlátai miatt a jövedelmezőség egy ponton túl már csak úgy bővíthető, ha precíziós technológiákat alkalmazunk. Elég, ha csak a precíziós módszereken alapuló talajvizsgálatra, a differenciált kijuttatásra, a célzott gyomirtásra gondolunk – mondta. – A befektetés többszörösen térül meg, érdemes nyitni, érdemes tanulni. Az új technológiák újfajta tudást igényelnek. Felsőoktatási szinten éppúgy szükséges a magas szintű szakember-képzés, mint az aktív gazdálkodók számára szervezett tanfolyamok, képzések. Amiről itt szó van, az nem más, mint a jövő. Az utat hozzá kinek-kinek magának kell megtalálni, kitaposni, ha nem akar lemaradni.

Hozzátette, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik kiemelt feladatának tekinti az információátadást, a legmodernebb tudás közvetítését.
– Ezért vagyunk itt is jelen, hiszen olyan technológiákkal és azok alkalmazásaival lehet ismerkedni, amelyek a kamarai tagságunk számára előrelépést jelenthetnek eredményességben, versenyképességben, színvonalban.  És ez nemcsak a termelőkről szól, hanem a fogyasztókról is. Közös felelősségünk, hogy az élelem, ami az asztalokra kerül, hazai legyen, élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan, környezetvédelmi szempontból kíméletesen előállított.


(MTI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei