Pék, méhész, lovász, patkolókovács, mezőgazdasági gépész mesterokleveleket adott át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Idén összesen 48 szakember tett mestervizsgát ezen szakmákban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban ma vették át a mesterleveleiket.

Nagy szükség van mesterekre, hiszen munkájukkal komoly értéket teremtenek és adnak tovább. A társadalom jövője azon is múlik, hogy minél több jól képzett szakember álljon rendelkezésre az agráriumban – fogalmazott a mesterlevelek átadásakor Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Kiemelte: a NAK célja a mestervégzettség presztízsének újbóli megerősítése; a mestervizsgát tettek azon túl, hogy szakmájukat mesterfokon művelik, nagy felelősséget is magukra vállalnak azzal, hogy a fiatalabb generációnak átadják tudásukat.

A NAK idén – az agrártárca fenntartásában lévő képzőintézmények közreműködésével, lebonyolításával – öt szakmában szervezett gyakorlatorientált mestervizsgát, amelyet 48 szakember tett le. Az átlagosan 180 órás képzés a szakemberek számára szakmai fejlődést biztosít, továbbá karrierlépcsőfokot, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismereteket. Emellett a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismereteket, azok készségszintű alkalmazását.

A szakképzési és a kamarai törvény is az agrárgazdasági kamara feladatává tette az agrár-szakképzési területen a mesterképzést és vizsgáztatást. A 2013-ban megalakult NAK eddig 23 agrár- és 6 élelmiszeripari szakterületen dolgozta ki a szakmai és vizsgáztatási követelményeket, tanügyi dokumentumokat, valamint készített több szakma számára mestergazda szakkönyveket, szakanyagokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sokirányú mezőgazdasági termelő tevékenység és az ahhoz szervesen kapcsolódó szolgáltatások színvonalának emelése érdekében a szorosan vett szakmai tudás mellett szükség van az agrárvállalkozások menedzselésével kapcsolatos ismeretek, valamint a tanulók képzésével összefüggő pedagógiai, módszertani ismeretek elsajátítására.

2000 – 2017 között agrár-szakképzési területen mestervizsgát tettek száma:

Virágkötő mester 203 fő; méhész mester 303 fő, pék mester 201 fő, hentes és mészáros mester 60 fő, mezőgazdasági gépészmester 114 fő, mesterlovász 35 fő, erdészeti mester 5 fő, patkolókovács mester 9 fő.