Sajtóközlemények

A hazai kertészeti ágazat alapanyagáron mintegy 400 milliárd forint termelési értéket állít elő évente – ez modernizációval, a szabályozás ésszerűsítésével és fokozottabb marketingtevékenységgel akár kétszeresére is növelhető – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és beszállítóipari országos osztályának alakuló ülésén, Dunaharasztiban.

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Kertészeti és beszállítóipari országos osztálya 2018. február 27-én Dunaharasztiban.  A Mártonffy Béla vezetésével felállt osztály szakmai tevékenységét Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke felügyeli. Az osztályon belül 5 alosztály jött létre: a zöldségtermesztési alosztályt Ledó Ferenc (a FruitVeb elnöke), a gyümölcstermesztési alosztályt Takács Ferenc (a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének osztályvezetője), a dísznövény alosztályt Lukács Zoltán (a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke), a gyógynövény alosztályt Czirbus Zoltán (a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke), a szőlőtermesztési alosztályt pedig Molnár Ákos (a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetségének alelnöke) vezeti.

Az alakuló ülésen tartott előadásában Kapronczai István agrár-közgazdász rámutatott: az elmúlt 25 évben hazánk zöldségtermelése 20 százalékkal (2 millióról 1,6 millió tonnára), gyümölcs- és szőlőtermelése pedig mintegy a felére (1,4 millióról 750 ezer tonnára, illetve 860 ezerről 480 ezer tonnára) esett vissza. Mártonffy Béla erre reagálva elmondta: a hazai kertészeti ágazat évente alapanyagáron 800 milliárd forint termelési érték előállítására lenne képes, ebből jelenleg 400 milliárd forint realizálódik. A kibocsátás az ültetvények és a technológia modernizációjával, a szabályozás ésszerűsítésével és fokozottabb marketingtevékenységgel akár kétszeresére is növelhető. A NAK Kertészeti és beszállítóipari osztálya főként ezeken a területeken kívánja segíteni a hozzávetőleg 160 ezer kertészettel foglalkozó kamarai tagot – tette hozzá az osztályelnök.

Mártonffy Béla az osztály főbb célkitűzései között említette még a növényvédelmi előrejelző rendszer kertészeti irányú fejlesztését, a kiskultúrás növényvédőszer-engedélyeztetés egyszerűsítését, a gyógynövényágazat adatszolgáltatási rendszerének újragondolását és az ágazatban használt vámtarifaszámok egyértelműsítését. Az osztály fontos feladatának tartja továbbá a kertészeti szaporítóanyag-ágazat megújításával kapcsolatos feladatok összehangolását valamint bemutatókerti programok, szakmai bemutatók és tanulmányutak szervezését - különös tekintettel a technológiai, növényvédelmi és fajtabemutatókra, a jó gyakorlatok megismertetésére. A dísznövényágazatot érintő kérdések kapcsán az osztályelnök kiemelte a díszkertész mesterképzés szervezésének szakmai támogatását, illetve a dísznövényes szabványok módosításában történő szerepvállalást. Mindezek mellett a Kertészeti és beszállítóipari osztály meghatározó szerepet vállal magára az ágazati marketingprogramok kidolgozásában és szakmai támogatásában, kiemelten a NAK francia társszervezetekkel közösen elnyert hároméves, megközelítőleg 1,6 milliárd forintos költségvetésű, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő európai uniós pályázatának megvalósításában.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei