Sajtóközlemények

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új szakmai osztályt hozott létre. A február 28-án megalakult Agrár- és Élelmiszer-kereskedelem Országos Osztály a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokra fókuszál.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Agrár- és Élelmiszer-kereskedelem Országos Osztálya 2018. február 28-án alakult meg Dunaharasztiban, dr. Csorbai Attila országos osztályelnök vezetésével. Az osztály tevékenységének felügyeletét Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke látja el.– Az új osztály hiánypótlóként jött létre, a Kamara ezen területen tevékenykedő tagjainak nyújt szakmai támogatást, valamint szintetizálja felvetéseiket, törekszik problémáik megoldására, javaslatok együttes kidolgozására – hangsúlyozta Éder Tamás az ülésen.

A nyitó tanácskozáson többek közt szóba került a hazai védjegyek helyzete, illetve a Magyar Élelmiszerkönyvvel kapcsolatos felvetések, a kiskereskedelmi láncok beszállítási követelményeivel kapcsolatos észrevételek, továbbá a korrekt beszállítói szerződések szükségessége. De például a göngyölegek, rekeszek, raklapok kereskedelmi használatának problémái is megjelentek a tanácskozáson. Emellett az osztály tagjai tájékoztatást kaptak az Európai Unióban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásáért folyó munkáról. Ebben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is határozottan képviseli álláspontját, jelentős nemzetközi szakmai szervezeteken keresztül. Az elmúlt években folytatott európai felmérések és konzultációk is rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-ellátási láncban jelenlévő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok negatívan befolyásolják a lánc működését és a szereplők pozícióit az agrár-élelmiszeripari termékek piacán. Az Európai Bizottság 2017 második felében – itthon a Kamara hathatós közreműködésével – nyilvános konzultáción gyűjtötte össze a mezőgazdasági termelők, feldolgozók, kereskedők és más érdekelt felek véleményét a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal kapcsolatban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az élelmiszerlánc egészét lefedő köztestület, amely hatékonyan fogja össze az egyes ágazati felvetéseket, a döntéshozók felé konkrét, az alágazatok közt szintetizált javaslatokat kidolgozva. A mintegy 400 ezer fős kamarai tagságnak részesei egyebek közt a termelők, a feldolgozók és a kereskedők is; a Kamara munkája során számos szakmai szervezettel működik együtt. Az Agrár- és Élelmiszer-kereskedelem Országos Osztály munkaterve a következő hónapokban alakul ki, ahogy az alosztályok, munkacsoportok rendszere is.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei