Sajtóközlemények

Ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket az O-I Manufacturing Magyarország Kft. A húsznál több országban telephellyel rendelkező multinacionális cég ígérete ellenére nem biztosítja a magyar konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi öblösüveggyára kohójának felújítási munkái alatt. Mintegy 100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról, melyet más gyártók nem tudnak pótolni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felszólítja a monopolhelyzetben lévő vállalatot, hogy ne hagyja magára magyarországi partnereit az általa okozott kaotikus helyzetben.

Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. (O-I) orosházi üveggyárában kohófelújítást végeznek, az üzem termelése jelentősen lecsökken több hónapra. Emiatt a hazai konzervipari cégek 2018-as gyártásindulásához szükséges befőttes üveg mennyiség nem áll rendelkezésre, és annak más üveggyártóktól beszerzése is erősen kétséges. Ugyan az O-I egy globális konszern, saját termeléséből mégsem oldja meg a kieső fehér befőttes üveg mennyiség pótlását. A konzervipari cégek tájékoztatása szerint az O-I üveggyár 2017 szeptemberében azt ígérte hazai partnereinek, hogy a befőttes üveg igényüket a 2018-as évben kielégíti, majd 2017 decemberében kaptak jelzést a hazai konzervüzemek arról, hogy mégsem tudja kielégíteni igényeiket az üveggyár.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több körben szervezett már egyeztetést a hazai konzervipar képviselői és az üveggyár között. Ezeken a Magyar Hűtő és Konzervipari Szövetség valamint a NAK képviselői is kifejtették határozott aggodalmukat. Az üveggyár konstruktivitást mutató ígéretei ellenére sajnos semminemű, a helyzet megoldását segítő lépést nem tett. A hazai konzervüzemek a környező országbeli gyárakból sem tudják beszerezni ezt a nagy üvegmennyiséget. A konzervipari cégek folyamatosan tárgyalnak külföldi potenciális beszállítókkal is, de az látszik, hogy maximum a szükséges üvegmennyiség tizedének beszerzése lehet megoldható, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben. A hazai konzervipari cégek szinte kizárólag a hazai O-I üzemre alapozták eddig a tevékenységüket; külföldi üveggyárak a hazánkból érkező igényeket csak hátrasorolva fogadják, hiszen nem törzsvásárlóik a magyar konzervipari cégek. Valamint nehézkes az új, idegen partnertől való beszerzések finanszírozása, a szállítás. Azaz az orosházi gyár részleges leállása miatt kialakuló piaci helyzet terhei a konzervgyárakra, majd a fogyasztókra terhelődnének. De egyelőre még ez a megoldás sem látszik járhatónak.

Az O-I orosházi üveggyárának leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti. A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, amelynek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz. A nyersanyagot érintő nehéz helyzeten túl, a gyárak elveszíthetik a késztermékek felvevőpiacait, ezáltal több évtizedes munka mehet kárba. A fent említett befőttmennyiséghez mintegy 60 millió úgynevezett magas facett üvegre és 20 millió alacsony facett üvegre van szükség már a szezonban. Összesen közel 80 millió befőttes üveg szükséges a hazai meggyhez (a meggybefőtt gyártása júniusban veszi kezdetét). A hazai magas és alacsony facett üveg igényt nézve, mintegy 130 millió darabot használnak fel átlagosan egy évben a gyárak. A hazai meggybefőtt-termelés a készterméket tekintve mintegy 14-16 milliárd forint értéket képvisel.

Az említett egyeztetéseken túlmenően Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke levélben is felszólította az üveggyárat arra, hogy segítse hazai partnereit az általa okozott kaotikus helyzet rendezésével. A köztestület elfogadhatatlannak tartja, hogy a hazai termelőket, beszállítókat, konzervipari cégeket ellehetetlenítő helyzetben az O-I nem nyújt érdemi segítséget, cserbenhagyja magyar ügyfeleit. 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei