Sajtóközlemények

Együttműködési megállapodást írtak alá a V4 országok agrárkamaráinak képviselői az Egyesült Államok Indiana államának Farm Bureau-jával. A megállapodás a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére, illetve azok fejlesztésére irányul.

A V4 országok agrárkamaráinak – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Cseh Agrárkamara, a Lengyel Agrárkamarák Szövetsége és a Szlovák Agrár és Élelmiszeripari Kamara – képviselői többnapos szakmai úton vettek részt az Egyesült Államok Indiana államában, amelynek keretében Európából elsőként együttműködési megállapodást kötöttek az állam Farm Bureau-jával. A szerződés értelmében a felek gazdasági-kereskedelmi és tudományos kapcsolataik bővítése és erősítése érdekében alakítanak ki kapcsolatot.

Az együttműködés kiterjed a kölcsönös és a jó gyakorlatokra kiterjedő tapasztalatcserére; az új technológiák bevezetésével és fejlesztésével kapcsolatos ismeretek átadására; az USA, az Európai Unió és a V4 országok nemzeti jogszabályaival kapcsolatos véleménycserére. Továbbá a szervezetek törekszenek a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére, illetve az országok gazdálkodói érdekeinek előmozdítására. A tapasztalatcsere az agrárszektor szakemberei között az állattenyésztés, a növénytermesztés és az erdészet terén; illetve az élelmiszeripar és a mezőgazdasági termékek tárolása, feldolgozása, valamint a vidékfejlesztés terén valósulnak meg. Az együttműködés a két- és többoldalú mezőgazdasági és élelmiszeripari export-import fejlesztésének elősegítésére is irányul. A felek együttműködése a szándéknyilatkozat keretében információk és adatok cseréjével; szakértők, delegációk cserelátogatásaival; illetve szemináriumok, szimpóziumok és találkozók közös szervezésével, valamint szakértők, jogszabályalkotók és más érintettek részvételével történik meg. A felek hozzájárulnak Indiana állam és a magyar cégek, vállalatok, szervezetek és vállalkozók közötti kapcsolat fejlesztéséhez.

A szakmai út érintette a világ legjobb agrár-felsőoktatási intézményeit felvonultató listán hatodik helyezett Purdue Egyetemet is, amellyel a NAK stratégiai partnere, a Szent István Egyetem kötött együttműködést. A szakmai út egyik jelentős hozadéka, hogy az egyetem a jó gyakorlatok és a tapasztalatcsere jegyében fogadja a NAK falugazdászait, és bemutatja saját tanácsadói hálózatát. Az utazás során a delegáció látogatást tett a világ legnagyobb agrártematikai konferenciáján, az F. AgTech Summiton is.  

Az agrárkamarák vezetői a szervezetek regionális és globális integrációjának fejlesztésére irányuló V4 Alap finanszírozásában látogatták meg Indiana államot. A projekt a V4 országok agrárkamaráinak kohézióját kívánja továbbfejleszteni, illetve közösen megvizsgálni a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vidékfejlesztés terén lehetséges regionális és globális lehetőségeket. Ennek érdekében koncepciót dolgoztak ki a regionális együttműködés széleskörű megismertetésére az európai és az észak-amerikai agrárkamarákkal, a releváns kereskedelmi partnerekkel, valamint a hazai és külföldi társegyetemekkel való partnerségek feltételeinek megteremtésére, megállapodások megkötésére.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám