Sajtóközlemények

Az idei tartósan meleg idő pozitív hatással volt a mikulásvirág-termesztésre, magasabbak és nagyobb levelűek lettek a növények – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A magyar piacra kerülő mikulásvirágok 80-90 százaléka hazai termesztésből származik. A legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi; a piros fellevelűek mellett lassan, de népszerűvé válnak a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is.

A mikulásvirág kimondottan a késő őszi, téli időszak divatos növénye, a novemberi, adventi családi asztalok kedvence. Itthon a nagy fellevelű, magasabb növények iránt nagyobb a kereslet, míg Európa nyugati részén inkább alacsonyabb, kompaktabb virágokat vásárolnak.
A virág hazánkban a piacokon jellemzően október közepétől jelenik meg. Nagyon nagy a színválaszték, a több tucatnyi piros színárnyalat mellett egyebek közt rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színekben is kapható. A vásárlók jellemzően még mindig 80-90 százalékban a pirosat veszik, de lassan terjednek az extrább színek is. Az igényeknek megfelelően, több mint 50 százalékban 12-13 cm-es cserepes méretben kerül a piacra a mikulásvirág, de akár a 6 centiméteres miniktől a 23 centisekig is megtalálhatók – nagy a választék.

A különleges igényű, úgynevezett rövidnappalos növény Közép-Amerikából származik, maximum 13 órás nappali időszak mellett tudnak rendesen kifejlődni a színes fellevelei. Emellett nagy a melegigénye, megfelelő fűtés nélkül kisebb lesz és lassabban fejlődik. A termesztés sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a nemesítés révén stabilabb a növények fejlődése. Hazánkban a termelők a kívánt mérettől függően június közepe és szeptember közepe közt ültetik el, fóliában illetve üvegházban nevelik, hajtatják. Szükség esetén sötétíteni is kell a környezetét. Az idei nyári, ősz eleji enyhébb éjszakák kimondottan kedveztek a növénynek, segítették őket a vegetációs növekedésben.

A mikulásvirág egész tavaszig szép tud maradni. A szakemberek alulról felszívatással látják el vízzel a termelés során, ezt a módszert javasolják otthonra is. Azaz a növényt 10 percre pár centiméteres vízbe kell állítani, így a cserép alján levő lyukakon keresztül felszívja a számára szükséges vizet, de hosszabb ideig ne álljon a vízben. Lévén a mikulásvirág évelő, a következő évben akár újra is nyílhat, de ehhez ősszel zavaró fényektől mentes sötétre van szüksége.

Hazánkban mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel. A mikulásvirág igényes növény, nehéz és költséges a szállíthatósága, ugyanakkor ez kedvez a hazai termelőknek az import áruval szemben.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei